Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индия и Пакистан са "на нож" след кърваво нападение

15 февруари 2019, 11:06 часа • 3001 прочитания

Старите врагове Индия и Пакистан са на прага на нов сблъсък, след като терористично нападение в спорния регион Кашмир взе десетки жертви.

Атентатор-самоубиец се вряза с кола-бомба в автобус, превозващ индийски паравоенни части. Атаката, за която пое отговорност пакистанската ислямистка групировка „Джаиш ел-Мохамед“ (Джем), взе 44 жертви. Това е най-смъртоносното нападение от десетилетия в региона, съобщава Reuters.

Кървавата атака вбеси индийските власти, които обвиниха Пакистан, че подкрепя терористи, като им дава възможност да действат на негова територия. Индия твърди, че има неопровержими доказателства за участието на Пакистан в нападението. Случилото се разгневи и индийските потребители в социалните медии, а много от тях призоваха за възмездие.

Индийският премиер Нарендра Моди обеща „подобаващ отговор на извършителите на ужасната атака и техните покровители“ и предупреди, че властите няма да позволят на агресивния им съсед да дестабилизира страната. „Категорично осъждам това подло нападение. Жертвите на нашия смел персонал по сигурността няма да отидат напразно”, заяви Моди в профила си в Twitter.

Индия привика посланика на Пакистан, за да даде обяснения за случилото се и призова Исламабад с дипломатическа нота да предприеме действия срещу войнствената групировка.

призова Исламабад с дипломатическа нота да предприеме действия срещу войнствената групировка

Ню Делхи заплаши да предприеме всички възможни дипломатически стъпки, за да гарантира "пълна изолация" на Пакистан. Исламабад ще изгуби и търговските си привилегии като най-облагодетелствана нация в търговията с Индия, обяви индийският министър без портфейл Арун Джейтли. Двустранната търговия между двете държави е в размер на 2 млрд. долара.

Исламабад отхвърли всякаква връзка със случилото се. Пакистанските власти отрекоха да поддържат бойците, борещи се с индийската власт в Кашмир, твърдейки, че оказват само морална и дипломатическа подкрепа на кашмирския народ в борбата му за самоопределение.

САЩ също осъди атаката и призова Пакистан „да прекрати незабавно подкрепата и убежището, предоставено на всички терористични групи, действащи на нейната почва”. Нападението засилва решимостта на САЩ да засили сътрудничеството с Индия за борба с тероризма, се казва в изявление на Белия дом.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес