Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" съобщи за жертви след израелска атака по болница. Израел: Там се укриват екстремисти (ВИДЕО)

10 ноември 2023, 13:15 часа • 1335 прочитания

Ръководеното от "Хамас" правителство на Ивицата Газа съобщи, че при израелски удар по най-голямата болница на територията на анклава са загинали най-малко 13 души.

Става въпрос за "Ал Шифа", която се намира в централната част на град Газа. Израел твърди, че там се намира команден център на "Хамас". Както знаете, екстремистите ползват лечебни заведения, детски градини и училища като "жив щит", складират там боеприпаси и дори изстрелват ракети от подобни сгради.

Още: Кое е пропаганда и кое - истина: София Коен за войната в Израел (ВИДЕО)

Боеве се водят и край болница "Рантиси", предаде The Times of Israel.

Ранени деца

Видео в социалните мрежи, което е проверено от "Ройтерс", показа множество мъртви и ранени хора, включително деца, в района на болницата. Според говорител на здравното министерство на Ивицата Газа тя е била поразена от израелски въздушни удари.

Израелските военни не коментират видеото, което според кореспондент на "Ройтерс", изглежда, е направено в открита зона в близост до амбулаторията на болницата. Там са спели разселени хора.

Говорител на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Харис заяви, че болница "Ал Шифа" е "подложена на бомбардировки", и добави, че 20 лечебни заведения в Газа вече не функционират напълно.

Запитана за изявлението на Министерството на здравеопазването на Газа относно удар в двора на болницата, Харис заяви: "Не разполагам с подробности за "Ал Шифа", но знаем, че те са подложени на бомбардировка".

Още: Израел ликвидира топ командоси на "Хамас". Ракетни установки на терористите на още невероятни места (ВИДЕО и СНИМКИ)

Страхът на лекарите

Д-р Ахмед Мокхалати, хирург в "Ал Шифа", заяви пред "Ал Джазира", че ударите пред главния медицински комплекс в Газа не са спирали от снощи. "Чуват се много изстрели и тогава разбирате, че танковете се приближават до болница "Ал Шифа"", каза той.

Лекарят добави, че многократните атаки на израелската армия срещу "Ал Шифа" са накарали много от пациентите да напуснат болницата, без да се лекуват или оперират.

По думите му - призивът на израелската армия хората да се преместят на юг заради безопасността, е "голяма лъжа". "Улица "Салах ад-Дин", за която казват, че е един от най-безопасните начини да се стигне до южната част на страната, е пълна с мъртви тела", добави той.

Още: Военните престъпления на "Хамас": Израел унищожи цех за дронове, скрит в жилищен блок (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес