Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" с идея за край на войната, Израел отказва: Какво гласи новото предложение за мир?

15 март 2024, 09:43 часа • 2143 прочитания

Ясни са конкретните детайли от предложението на "Хамас" към Израел за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Още вчера стана ясно, че екстремистите от анклава са предали на посредниците в конфликта своите идеи.

Още: "Хамас" представи условията си за примирие в Газа

Заложници срещу осъдени до живот палестинци

Предложението включва първи етап на освобождаване на израелски жени, деца, възрастни хора и болни сред заложниците, държани от "Хамас" в Газа. В замяна на това Израел трябва да освободи между 700 и 1000 палестински затворници, пише агенция "Ройтерс", която е видяла проекта.

Освобождаването ще включва 100 палестински затворници, излежаващи доживотни присъди в израелски затвори. Предвижда се и освобождаване на израелски "жени новобранци".

Втори етап - спиране на огъня

"Хамас" заявява, че след първоначалната размяна на заложници и затворници ще се споразумее за дата за постоянно прекратяване на огъня.

Снимка: Getty Images

Крайният срок за израелското изтегляне от Газа ще бъде договорен след първия етап, казва "Хамас" в предложението си. И добавя, че всички задържани от двете страни ще бъдат освободени на втория етап от плана.

Още: Нетаняху: Войната в Газа ще приключи до седмици, но за целта ще влезем в Рафах

Реакцията на Израел

От офиса на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заявиха, че новата позиция на "Хамас" се основава на "нереалистични искания".

Египет и Катар се опитват да намалят различията между Израел и терористите от Ивицата Газа по отношение на това как трябва да изглежда прекратяването на огъня, тъй като в резултат на задълбочаващата се хуманитарна криза една четвърт от населението на анклава е изправено пред глад.

От "Хамас" заявиха, че преговорите за прекратяване на огъня са се провалили през последните няколко седмици поради това, че Нетаняху е отхвърлил исканията им. Те включват постоянно прекратяване на огъня, изтегляне на Израел от Ивицата Газа, завръщане на разселените палестинци там, където са живеели преди, и увеличаване на помощта без ограничения.

Още: Въоръженото крило на Хамас: Няма да има компромис в преговорите за примирие

През февруари "Хамас" получи проектопредложение за примирие в Газа, което включваше 40-дневна пауза на всички военни операции и размяна на палестински затворници за израелски заложници в съотношение 10 към 1 - такова, подобно на новото предложение за прекратяване на огъня.

Израел настоява, че няма да прекрати войната, подпалена след нападението на "Хамас" от 7 октомври, докато не унищожи екстремистите. "Хамас" настоява, че споразумението трябва да сложи край на войната.

Още: Ердоган заплаши Израел, ако блокира мюсюлманите за светите места

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес