Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган смени тона - за Турция е стратегическа цел да влезе в ЕС

10 май 2017, 06:30 часа • 3040 прочитания

Турция иска да продължи процесът по присъединяването си към Европейския съюз и тази цел за нея е стратегическа, заяви президентът на югоизточните ни съседи Реджеп Ердоган.

В обръщение по повод Деня на Европа той посочи, че Анкара и Брюксел продължават сътрудничеството помежду си за пресичането на миграцията към страните от ЕС. „Страната ни, която от векове е историческа, географска и културна част от Европа, има желание да продължи процесът за членство в ЕС, и смята това за стратегическа цел“, каза Ердоган. Той не пропусна да отправи критики към крайнодесните, както и към популистките и антиислямски настроения в Европа.

Смяната на тона от страна на турския президент е изнендаваща, след като той засипа с критики ЕС, след като много страни-членки на Съюза разкритикуваха начина на провеждане на референдума за промяна на турската конституция. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан дори обяви, че на практика Турция се е отказала от влизане в ЕС. Ердоган дори заяви, че Турция няма да стои и да чака пред вратата на ЕС и, че ако процесът на преговори не започне отново, Анкара окончателно ще се откаже от Европа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес