Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган критикува разделението в мюсюлманския свят

28 ноември 2019, 21:14 часа • 2455 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази съжаление от разделенията, основани на сектантството, в мюсюлманския свят, като призова за единство, информира вестник Sabah, цитиран от БГНЕС.

По време на шестото заседание на Съвета по вероизповеданията на Председателството на религиозните въпроси (DİB) в столицата Анкара в четвъртък, Ердоган също критикува мюсюлманските страни, че "търсят отговори на Запад".

„Линиите на разлома сред мюсюлманите се изострят допълнително чрез подчертаване на различията в расите, езиците, сектите и темперамента“, каза Ердоган.

Турският президент също така отбеляза, че шиизмът и сунизмът се отразяват като отделни религии от някои хора.

Споменавайки, че сектантските и ориентираните към интересите подходи са попречили на мюсюлманите да намерят обща позиция, Ердоган подчерта, че разбирането, което вижда личните интереси над интересите на цялата мюсюлманска общност, няма какво да предложи на мюсюлманите.

„За съжаление, ислямската общност загуби мотивите да се събере, да прави общ бизнес и да произвежда общи решения на своите проблеми. Дори днес виждаме този недостатък в много от нашите проблеми, включително Йерусалим, Палестина, антиислямизъм, антитероризъм, справедливост и права на човека“, коментира още държавният глава.

„Мюсюлманите търсят решения в западните столици за своите проблеми, вместо да се обръщат към своите братя и сестри мюсюлмани за помощ“, констатира турският президент.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес