Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дипломатическо напрежение между Турция и Египет

16 януари 2020, 19:00 часа • 7430 прочитания

Временно управляващият посолството на Турция в Кайро е бил извикан на разговор в Министерството на външните работи на Египет, съобщи РИА Новости. Поводът е критиката на Анкара по адрес на Кайро заради задържания сътрудник на Анадолската информационна агенция.

Вчера египетската полиция е обискирала офиса на сътрудника в Кайро и е арестувала четирима служители, сред които и един турски гражданин. Турското външно министерство осъди категорично ареста, предаде БГНЕС.

„Националните сили за сигурност задържаха един от турските комитети на електронни медии като част от усилията за разкриване плановете на терористичната група "Мюсюлмански братя” и подкрепящите я държави да навредят на страната (Египет - ред.) и да разрушат нейните устои”, се казва в разпространено по-рано заявление на Министерството на вътрешните работи на Египет.

От там съобщават, че са задържани четирима членове на този „комитет”, единият от които е турски гражданин, а останалите трима са членове на „Мюсюлмански братя”. Комитетът е действал под прикритието на изследователски център, създаден от „Мюсюлмански братя” с подкрепата на Турция.

Той е изготвял „негативни съобщения, съдържащи невярна и измислена информация за политическата и икономическата ситуация, както и относно обстановката в областта на сигурността и правото” в Египет. Тази информация след това е била предавана в щаб-квартирата на агенцията в Турция.

Турско-египетските отношения се влошиха след свалянето на президента Мохамед Морси през юли 2013 г. и последвалите кръвопролития и сблъсъци. Турският президент Ердоган осъди действията на египетските военни спрямо привържениците на сваления президент.

През август 2013 г. Анкара и Кайро отзоваха своите посланици за консултации, след което Египет обяви турския посланик за persona non grata, а Турция на свой ред направи същото по отношение на египетския посланик.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес