Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки загинаха в Йемен по време на раздаване на парични помощи (ВИДЕО)

20 април 2023, 09:19 часа • 1932 прочитания

Повече от 80 души загинаха, а стотици са ранени при блъсканица по време на благотворителна акция в разкъсвания от война Йемен. Трагедията в най-бедната страна на Арабския полуостров се случи дни преди Курбан Байрам.

Стотици хора се бяха събрали в училище в столицата Сана, за да получат парични помощи в размер на 5000 йеменски риала (около 8 долара).

Най-малко "85 души са загинали и повече от 322 са били ранени", съобщи служител на службата за сигурност, цитиран от АФП. Сред загиналите има жени и деца. Втори служител е потвърдил броя на жертвите.

Министерството на вътрешните работи заяви, че загиналите и ранените са преместени в болници, а отговорните за събитието са арестувани.

Арести и разследване

Според ръководителя на Върховния революционен комитет на хуситите Мохамед Али ал-Хути хората са били натъпкани в тясна уличка, водеща към задния вход на училището. След като портите се отворили, тълпата се втурнала към тясното стълбище, водещо към двора, където се извършвало раздаването.

Очевидци обаче твърдят, че стрелба е накарала хората да се втурнат в паника.

ОЩЕ: ООН: 21,6 млн. души се нуждаят от хуманитарна помощ и защита в Йемен

Кадри на телевизия "Ал Масира" показаха трупове, разпръснати из целия комплекс, който беше затрупан със сандали и парчета дрехи след разчистването на тълпата.

Политическият ръководител на бунтовниците Махди ал-Машат заяви, че е създадена комисия за разследване. Задържани са трима души.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес