Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Далай Лама иска промяна в процедурата за търсене на приемник

07 ноември 2018, 10:41 часа • 2163 прочитания

Главата на тибетските будисти Далай лама XIV заяви, че възнамерява да промени процедурата по избирането на приемник на духовния водач, съобщи Nikkei Asian Review.

По думите му приемникът може да не е дете, както се прави през последните 600 години, а "уважаван свещеник или богослов." Наследникът може да е млад човек на възраст около 20 години, допълни още Далай лама. 

За да се промени традицията е необходимо съгласието на съвета на свещенослужителите от школата Гелгупа. Очаква се съветът да се събере в края на ноември. 

Подобни намерения Далай Лама изрази още през 2007 година. По думите му функциите на Далай Лама, като духовен и светски лидер, вече са изчерпани. Тогава той предложи да се разработи система за избор на духовен водач, подобна на тази на папата. 

Последователите на Далай Лама вярват, че той е превъплъщение на дълга линия от тулку, които се считат за проявление на бодхисатвата на състраданието Авалокитешвара. Традиционно се смята, че Далай Лама е най-новото превъплъщение на поредица от духовни водачи, които са избрали да се преродят, за да просветят другите същества. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес