Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българи след атаката в Израел: Няма да се връщаме в родината

02 октомври 2024, 02:20 часа • 908 прочитания

Атаките срещу Израел преживяват и десетки наши сънародници в страната. Те разказват за случващото се пред Нова телевизия, като някои от тях водят разговорите от бомобубежищата, където се намират заедно със семействата и децата си.

По думите им предупреждението е дошло много по-рано и са имали време за реакция. Чули са гърмежите, с които казват, че не се свиква, но са категорични, че не се страхуват. Въпреки всичко, нямат намерение да се връщат у нас.

Още: Ирански ракети са поразили цели в Израел, сред тях и военна база? (ВИДЕО)

Разговорът с българина Давид Леви още в самото начало е прекъснат от поредната въздушна тревога. Затова продължаваме интервюто от бомбоубежището. „Мен ме завари в един супермаркет с още около 25 човека. Всички влязохме в бомбоубещитето и след няколко минути излязохме, и видяхме в небето десетки противореакетни изтрели”, разказва той.

Леви обяви атаката за нещо очаквано и по думите му страх няма. „Иранците съобщиха, че ще има още, така че ни очаква забавна нощ. Според Иран, ако Израел отговори ще има още атаки, но официалните власти тук заявяват, че няма как да оставят без отговор и той ще бъде изключително мощен”, казва още българинът.

Още: Йордания и САЩ са сваляли ирански ракети при атаката срещу Израел (ВИДЕО)

В бомбоубежището в Тел Авив е и българката Палома Ланцман, която повече от 20 години живее в Израел. „Сега съм в момента тук, до преди малко падаха бомби. Известяват ни по телевизията ни съобщиха, цялата служба за сигурност е вдигната на крак, предупредиха ни за атака от Иран и ни казаха да бъдем в близост до убежищата. Минута и половина има от сирената до падането на бомбата”, споделя сънародничката ни.

Удрят точно ресторанта до тях, но по думите й няма загинали. „Имаше страшно много гърмежи”, посочва още Палома. Въпреки всичко не иска да се връща в България. „Няма да се връщам в България, дъщеря ми е тук, но и в момента дори да искам - не мога да излетя, защото компаниите спряха полетите”, казва българката.

Още: Нетаняху: Иран направи голяма грешка и ще си плати (ВИДЕО)

Албена Бело чува предупрежденията от въздушните сирени у дома с децата, но са били подготвени. „Вкарах моите деца в бомбоубежището, всяка къща има. Влязохме в стаята и там прекарахме около 14 минути, през които имаше сирени. Някъде на 5-ата минута започна и при нас. Това, което се чува при нас е има система, която хваща тези бомби. От нашия балкон се виждат като заря”, казва тя.

Но Албена е категорична, че с този звук не се свиква никога. „Звуковете на войната не са приятни за никой”, убедена е сънародничката ни. Албена също остава в Израел. „Ще се върна в България, когато аз реша, не когато някой друг реши”, категорична е тя.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес