Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БРИКС обмислят да създадат собствена система за плащане

17 юни 2015, 13:13 часа • 21471 прочитания

Страните от БРИКС са започнали консултации за създаване на многостранна система за плащане, подобна на SWIFT. Това обяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков в интервю за РИА "Новости".

Той заяви, че се обсъжда възможността за създаване на многостранна система за плащане, която ще дава гаранция срещу рисковете, свързани с произволните решения на страни, които са в юрисдикцията на съществуващите платежни системи.

Финансовите министри и ръководителите на централните банки на страните от БРИКС обсъждат всички въпроси, включително организация на платежните системи и перспективите за преминаване във все по-голяма степен към разчети в национални валути.

"SWIFT или не, във всеки случай, ние говорим за възможността за създаване на многостранна платежна система под формата на обединение, което ще гарантира по-голяма независимост. То ще създава определена гаранция за защита от рискове, които могат да взимат страните", заяви Рябков.

Днес SWIFT е най-широко използваната система в света за междубанкови финансови трансфери. Още по темата за новата система на БРИКС прочетете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес