Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият британски посланик в Саудитска Арабия: Рияд финансира опасни идеологии

14 юли 2017, 12:17 часа • 1445 прочитания

Бившият британски посланик в Саудитска Арабия сър Уилям Пейти официално заяви, че Рияд финансира идеологии, които водят до екстремистка дейност във Великобритания. Пейти е направил изявлението на кръгла маса в британския парламент, предаде The Independent.

Според дипломата е крайно време диалогът за действията на Саудитска Арабия зад граница да бъде проведен. „Те не финансират тероризъм. Те финансират нещо друго, което може да подтикне отделни хора да поемат пътя към радикализацията“, твърди Пейти. Той добавя, че „Саудитска Арабия финансира идеологии, последствията от чието разпространение може дори да не осъзнава“. Като такава идеология Пейти посочи уахабизма. Той разкритикува и изолацията на Катар от страна на другите държави в Персийския залив, която стана факт заради натиска на Саудитска Арабия.

По думите на британския вътрешен министър Амбър Ръд, която също е участвала в дискусията, най-разпространеният източник на финансиране на ислямистки екстремистки организации са анонимни публични дарения, най-вероятно от британски граждани.

Всъщност стенограмата от проведената затворена кръгла маса не беше публично оповестена, което накара лейбъристите да критикуват торите, че го правят нарочно, за да няма критики от страна на Саудитска Арабия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес