Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аштън: ЕС трябва да изпрати възможно най-силното послание на Русия

17 март 2014, 11:36 часа • 15853 прочитания

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън днес заяви, че Съюзът трябва да изпрати „възможно най-силното послание” на Русия с приемането на санкции, предаде AFP.

„Опитваме се да изпратим възможно най-силното послание към Русия”, за да може тя „да разбере колко сериозно е положението” след „така наречения” референдум в Крим, заяви Аштън преди срещата на външните министри от ЕС в Брюксел.

Очаква се днес министрите да вземат решение за приемането на санкции срещу руски лица и компании и срещу проруски настроени украинци, като мерките най-вероятно ще приемат формата на замразяване на авоари и ограничения за издаването на визи.

Аштън призова още Русия да започне пряк диалог с Украйна.

„Призовавам Русия да започне диалог с ръководството на Украйна, да продължи преговорите с международната общност, за да се намали напрежението и се намери изход от кризата с политически средства”, каза Аштън при пристигането си за срещата на европейските външни министри в Брюксел. По думите й, в крайна сметка Украйна се нуждае от добри отношения с Русия, както с Европейския съюз и останалия свят.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес