Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арменският президент предупреди за възможна война в Южен Кавказ

04 април 2016, 19:21 часа • 2607 прочитания

Държавният глава на Армения предупреди, че в Южен Кавказ може да избухне война, пише германският вестник Die Frankfurter Allhgemeine Zeitung.

Тлеещият конфликт между Баку и Ереван години наред създава напрежение в граничния регион Нагорни Карабах, където в последните дни има засилени въоръжени сблъсъци. По-нататъшната им ескалация може да има непредсказуеми и необратими последици, уверен е Серж Саркисян.

Междувременно турският му колега Реджеп Ердоган заяви, че Азербайджан "един ден ще контролира Нагорни Карабах".

"Стоим редом с нашите братя в Азербайджан. Това преследване няма да продължи вечно. Карабах един ден ще бъде върнат на първия си собственик. Той ще бъде на Азербайджан”, заяви Ердоган по време на конференция в Анкара.

От Министерството на отбраната на Азербайджан съобщава за още трима души, загинали през последните 24 часа. Общият брой на жертвите в конфликта от събота насам достигна най-малко 33 души.

Населеният с арменци Нагорни Карабах беше превзет от арменски бунтовници в рамките на война между двете страни, която завърши с неясно примирие през 1994 година.

Територията в момента се управлява от сепаратистки власти, подкрепяни от Ереван, които обаче не са признати от друга страна.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес