Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваха рапър за вулгарен текст

25 октомври 2019, 19:01 часа • 1521 прочитания

Полицията в Непал арестува преуспяващ рапър за използването на "вулгарен език" в песен, заявиха властите в петък. Това е поредният инцидент, предизвикал страхове за свобода на словото в хималайската нация.

Няколко журналисти, художници и обикновени граждани бяха арестувани за публикации в интернет или за изразяване на политическите си убеждения, след като управляващата комунистическа партия спечели властта през 2017 г., предаде БГНЕС.

Самир Джизинг, известен като VTEN, "е арестуван за използването на вулгарни фрази в песента си, което е неприемливо за нашето общество", каза пред АФП Сахакул Тапа, висш полицай.

Песента му „Hami yestai ta ho ni bro“ („Ние сме точно такива, брато“) е гледана повече от 19 милиона пъти в YouTube, след като е била качена през юни, но е свалена след ареста му в четвъртък.

Текстът съдържа няколко псувни, използват жаргонни термини за полицията и говори за пушенето на марихуана, което е незаконно в Непал.

Тапа каза, че Джизинг също е публикувал снимка във Фейсбук, на която носи полицейска униформа без разрешение.

22-годишният рапър може да бъде изправен пред присъда до една година в затвора или глоба от 10 000 рупии (90 долара) или и двете.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес