Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ал Кайда" с призив за нападения срещу САЩ след решението на Тръмп

08 декември 2017, 14:42 часа • 2791 прочитания

Терористичната мрежа „Ал Кайда” призова своите последователи по света да атакуват важни интереси на САЩ, техните съюзници и Израел в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за израелска столица, предаде Associated Press, цитирана от bTV.

„Ал Кайда” призова в изявление, разпространено от нейната медия "Ас Сахаб" на арабски и английски език, за свещена война – или джихад, и определи Америка като съвременен "фараон", който потиска мюсюлманите.

Терористичната мрежа заяви, че "най-сигурният и най-бърз начин за противопоставяне на агресията на фараона на нашата епоха – Америка, е джихад в името на Аллах, като се вземат на прицел жизненоважните интереси на САЩ и техните ционистки и кръстоносни (християнски) съюзници навсякъде".

Подобни изявления направиха и клонове на „Ал Кайда”, включително „Ал Кайда” в ислямския Магреб и „Ал Кайда” на Арабския полуостров.

Actualno.com през юни американският Сенат одобри резолюция, с която призова администрацията във Вашингтон да изпълни гласувания още през 1995 г. закон за преместването на посолството на САЩ в Йерусалим до 31 май 1999 г.

Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха изпълнението на закона с нарочна заповед на всеки 6 месеца, като посочваха, че статутът на града трябва да бъде определен на преговори между израелците и палестинците.

Статутът на Йерусалим е един от основните източници на разногласия в израелско-палестинския конфликт. Палестинците се стремят да обявят източната част на града за свой център, а Израел смята Йерусалим за своя "единна и неделима" столица.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес