Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ако Иран се намеси, следва голяма война": Първа прогноза кой ще наследи убития Хасан Насрала

28 септември 2024, 18:23 часа • 1326 прочитания

Ясен е основният претендент за наследник на убитият лидер на "Хизбула" Хасан Насрала - това вероятно ще е братовчед му Хашем Сафи Ад Дин, който е смятан за втория човек в групировката досега. Той е ръководител на изпълнителния съвет на "Хизбула".

Тази прогноза направи арабистът чл. кор. проф. Владимир Чуков. "Нещата излизат извън контрол. Ако Иран се намеси в конфликта между Ливан и Израел, ще стане голяма война", предупреди той.

Припомняме, че по-рано днес и от Израел, и от "Хизбула" потвърдиха за смъртта на Насрала при въздушна атака над Бейрут. Големият въпрос е дали ще има сблъсък на ливанска територия между Ливан и Израел.

Още: "Изцяло готови и подготвени сме": Израел очаква ескалация след убийството на Насрала

"Организацията практически е обезглавена. Не е само Насрала, а целият първи ред от ръководители. Те се чудят какво да правят", описа Чуков ситуацията в "Хизбула" пред БНТ. Важна подробност е, че Насрала е бил извън Бейрут вчера. Върнал се е там по-късно през деня. Това означава, че израелските сили са знаели добре неговото местонахождение и кога е подходящия момент да нападнат. Според Чуков тази информация е била получена от хора на терен, а не през комуникационни средства.

Снимка: Actualno.com

Той разказа, че преди дни ирански депутат е казал, че започват да записват хора, които да изпратят като въоръжени сили в Ливан. А Израел е отговорил, че няма да допусне ирански самолет да кацне на летището в Бейрут. Според Мохамед Халаф обаче е малко вероятно Иран да се включи директно в конфликта: "Те нямат нито военните, нито икономическите ресурси, нито вътрешната подкрепа в страната, която да могат да използват. Мисля, че засега ще се въздържат, но може да казват на прокситата си в Йемен и други страни да извършват нападения. Но мисля, че няма да го направят заради предупрежденията на Нетаняху".

Още: В Израел, Ливан, Сирия, Иран празнуват ликвидирането на лидера на "Хизбула" (ВИДЕА)

Според проф. Чуков Израел не би пристъпил към сухопътна атака към Ливан. Но е важен елемент преименуването на водената от тях операция - от "Стрели на север" (където е Ливан) на "Нов режим".

Припомнете си тук: Кой е Хасан Насрала?

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес