Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Абът дразни „Ислямска държава“, нарича ги с мразено от тях име

13 януари 2015, 14:27 часа • 21683 прочитания

Премиерът на Австралия Тони Абът лази по нервите на джихадистката групировка „Ислямска държава“ като я нарича с име, която тя ненавижда - „Даеш“. Това пише Business Insider Australia.

Повечето противници на радикалната формация неведнъж са призовавали тя да не бъде наричана с налаганите от самата нея имена („Ислямска държава в Ирак и Леванта“, „Ислямска държава в Ирак и Сирия“, „Ислямска държава“), защото това по някакъв начин увеличава легитимността ѝ.

"„Даеш“ не обичат да ги наричам така, а това, което ги дразни, мен инстинктивно ме привлича. Отказвам да се обръщам към тях с името, което са си избрали, защото то е религиозна перверзия“, заяви Абът.

Даеш е съкращение, формирано от начина, по който наименованието на групировката се изписва на арабски, но се приема за обидно от членовете ѝ. Те дори обявиха, че ще "отрежат езиците на всички, които го използват".

Наскоро държавният секретар на САЩ Джон Кери и някои висши американски военни също започнаха да се обръщат към „Ислямска държава“ така.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес