Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 арабски монархии обявиха Хизбула за терористична групировка

02 март 2016, 12:55 часа • 3075 прочитания

Шестте монархии от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, сред които Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн, обявиха ливанското шиитско движение Хизбула за "терористична организация", предаде Франс прес.

Шестте страни са взели решението да признаят движението като терористична група заради продължаването на враждебните действия на милициите на Хизбула, които вербуват младежи за терористични актове, заяви генералният секретар на организацията.

В Съвета за сътрудничество влизат Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, Катар, Оман и ОАЕ. Всичките държави, с изключение на Оман, вече се обявиха срещу режима на сирийския президент Башар Асад, който активно се подкрепя от милициите на Хизбула.

Саудитска Арабия вече замрази своята военна помощ за Ливан, за да не може тя да се използва от проиранската радикална шиитска организация.

Държавите предприеха редица мерки срещу Хизбула, откакто миналия месец Саудитска Арабия спря програма за Бейрут. Тя е свързана с отпускане на 3 милиарда долара помощ на Ливан да закупи френско оръжие.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес