Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

150% повече пари за армията: Турция увеличава драстично бюджета си за отбрана

18 октомври 2023, 09:35 часа • 1355 прочитания

Турция ще задели повече от 40 милиарда долара за бюджета си за отбрана през 2024 г. Новината става ясна след презентация на вицепрезидента Джевдет Йълмаз, пише Kathimerini, позовавайки се на информация Reuters.

Става въпрос за 150% увеличение в сравнение с бюджета за тази година, в още един ход за укрепване на отбранителните си способности.

Информацията идва на фона на предложението на Турция за разрешаване на израелско-палестинския въпрос, който е налице още от създаването на Израел през 1948 г. Планът включва заинтересовани регионални съседи и западни държави, които да са гаранти на двете страни за постигане на трайно решение съгласно принципа на двете държави - израелска и палестинска. ОЩЕ: Турция предлага път към мира между Израел и Палестина - две държави с гаранти

Военните разходи на Турция през 2023 г.

През 2023 г. Турция отдели около 16 милиарда долара за отбрана и сигурност. Във вторник турският парламент гласува да удължи мандата, който позволява на силите за сигурност да провеждат трансгранични операции в Сирия и Ирак с още две години. ОЩЕ: Плановете на Русия: Кремъл с огромно увеличение на военните разходи през 2024 г.

Удвояват износа на отбранителна индустрия

В презентация във вторник вицепрезидентът Джевдет Йълмаз също каза, че правителството има за цел почти да удвои износа на отбранителната индустрия до 11 милиарда долара от сегашните 6 милиарда долара.

Йълмаз добави, че се вижда, че турската отбранителна индустрия увеличава своята самодостатъчност до 85% от 80% през 2023 г. ОЩЕ: Наземни роботи влизат в турската армия

Турция отдава голямо значение на самодостатъчността и е инвестирала милиарди долари в своята отбранителна индустрия през последните години.

Някои предизвикателства пред Турция

Анкара е изправена пред предизвикателства при доставките, след като администрацията на САЩ изключи Турция от съвместната програма за F-35 поради покупката от Анкара на руска ракетна система С-400 през 2017 г. ОЩЕ: Турската армия с нов залп срещу терористите от ПКК в Северна Сирия (ВИДЕО)

САЩ също блокираха сделка за изтребител F-16 на Lockheed Martin на стойност 20 милиарда долара заради възраженията на Турция срещу присъединяването на Швеция към НАТО. ОЩЕ: Ердоган: Одобрението ни за Швеция в НАТО зависи от доставките на F-16 за Турция

Освен това някои членове на НАТО, особено Канада, Германия и Франция, наложиха неофициално оръжейно ембарго на Турция след нейните едностранни военни операции в Сирия през последните години.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес