Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва разкопаването в центъра на Асеновград, ще има ли промяна на движението

08 юни 2018, 09:38 часа • 3175 прочитания

До дни започва разкопаването в центъра на Асеновград заради подмяната на водопроводната мрежа в района. Изкопните дейности са част от проекта за Воден цикъл в града. Обновени ще бъдат около 600 метра тръбопроводи на канализацията и над 400 метра водопроводи на питейната вода. Строително-ремонтните работи стартират от паркинга зад НЧ „Родолюбие”, ще преминат през средата на площад „Академик Николай Хайтов“ и ще обхванат част от улица „Изложение”.

Извършването на извънредни ремонтни дейности по проекта за Воден цикъл се налагат заради силно амортизирана и компрометирана подземна инфраструктура, казват експерти от Община Асеновград. Те посочват, че голяма част от тръбите вече са износени и заради това съществува опасност от запушване по трасето. По първоначалния проект е било предвидено само рехабилитиране, почистване и заснемане проводимостта на водата в старата канална мрежа. Изпълнението на дейностите в центъра на Асеновград следва да приключи в срок от 30 работни дни. Извънредният ремонт представлява последния етап от проекта за рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежи в града.

Вечер приключва и строителството на пречиствателната станция, в която оборудването е монтирано наполовина. Засега не се предвижда реорганизация на движението в Асеновград, тъй като дейностите ще се осъществяват предимно в пешеходните зони и ако се наложи промяна в тази насока гражданите ще бъдат информирани своевременно, уточниха пред Actualno.com от градската управа. На този етап са изпратени индивидуални писма до всеки от собствениците на търговски и жилищни имоти в районите, в които ще се извършва ремонтът. Чрез тях хората биват информирани за предстоящото разкопаване и начините за осигуряване достъп до обектите им. Непредвидените разходи няма да натоварят допълнително Бюджета на Община Асеновград, категорични са от местната управа. Необходимите средства ще бъдат осигурени от перото за непредвидени разходи, определни по самия проект. Към момента експертите изготвят количествено-стойностна сметка и не съобщават какъв ще бъде точният размер на разходваните средства. Засега са довършени около 90% от проекта, до началото на есента се планира приключване на всички дейности, а до края на календарната година ще започне да функционира и пречиствателната станция за отпадни води.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес