Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Закриха детския дом в Асеновград, услугата "наблюдавано жилище" няма да бъде разкрита

18 февруари 2016, 13:32 часа • 2308 прочитания

Отказ за разкриване на услугата „наблюдавано жилище“ получи Община Асеновград от Агенцията за социално подпомагане. Това съобщи директор Дирекция „Хуманитарни дейности“ Величка Стойчева. Тя поясни, че заявлението с искане за разкриване на „наблюдавано жилище“ е във връзка с деинституционализацията на децата и закриването на домовете в цялата страна.

„Процедурите са приключени. Децата бяха изведени от ДДЛРГ „Таню Войвода“ още преди началото на тази година.

От 01.01.16 г. останаха на работа да доработват предизвестието си няколко служители, които трябваше да извършат предаване на имуществото.“, допълни Стойчева.

Шестте деца, обитатели на институцията, са разпределени в Центрове от семеен тип в Бургас, Пловдив и Перущица. Към този момент социалната услуга „наблюдавано жилище“ на мястото на детския дом в Асеновград няма да се реализира. По думите на Величка Стойчева, мотивите за отказа на Агенцията по заетостта, са, че в Пловдив съществува такава услуга и там тя е свободна.

Засега не е решено каква ще бъде съдбата на сградата на вече бившия ДДЛРГ „Таню Войвода“ в Асеновград. Предстои процедура, чрез която цялото имущество да премине към обектите - общинска собственост, след решение на Общинския съвет в града.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес