Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вандалски посегателства върху историческото наследство на Асеновград

10 септември 2015, 14:28 часа • 2672 прочитания

Вандали посегнаха върху историческото наследство на Асеновград, съобщи кореспондентът на Actualno.com от населеното място.

Днес, по време на разходка до добре познатата на асеновградчани местност „Метоха“, станахме свидетели на потрошената старинна чешма, намираща се в непосредствена близост до храма „Свети Георги“. За да си изясним ситуацията, се обърнахме към директорът на Исторически музей Асеновград Иван Дуков. Той потвърди, че лично е посетил мястото и е видял, че посегателство върху недвижимата културна ценност „Метоха“ наистина е извършено.

Вандалите са разбили не само старинната чешма, а и част от зидовете на крепостта. Дуков посочи, че на този етап е трудно да се намери адекватно решение, което да преустанови вандалските прояви не само срещу културно-историчеките ценности в Асеновград, а и по принцип.

В края на раговора ни директорът на Историческия музей в града подчерта, че местността „Метоха“ е проучвана основно от Росица Морева през 70-те - 80-те години на миналия век и всички археологически находки, които са останали в района, са били намерени и съхранени още тогава.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес