Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици кръводарители са нужни, за да бъде спасен животът на учителка от Асеновград*

12 февруари 2020, 09:06 часа • 16534 прочитания

Близо 500 кръводарители са необходими, за да бъде спасен един човешки живот. Това казват приятели на нуждаещата се от спешно преливане на кръв Йорданка Алешанова от Асеновград. Любимата на много деца учителка е диагностицирана с рядко заболяване. За лечението й е необходимо да се извърши обновяване на кръвта й, обяснява съпругът Лазар Алешанов. С благодарност той обясни, че вече доста хора са откликнали на призива за помощ от семейството, отправен чрез социалните мрежи и в медиите, но все още не са достатъчно. Жената е начален учител в ОУ „Отец Паисий“ в Асеновград. В момента е настанена в Интензивно отделение в УМБАЛ "Свети Кеорги".

През януари тази година Йорданка Алешанова се разболяла внезапно. След 2 тревожни седмици и усилията на много лекари тя е била диагностицирана с рядък и животозастрашаващ синдром на кръвта. "За щастие, единственото надеждно лечение – плазмафереза - е налично и в България. За него обаче се оказва, че са необходими количества кръвна плазма от десетки, а често дори стотици кръводарители, каквито в българските кръвни центрове не се отпускат", пояснява в призива си Лазар.

Ето защо семейството решава да организира спешна широка кампания за кръводаряване, с молба към познати и непознати да помогнат, за да бъде спасен животът на Йорданка! Медици обясняват, че даряването на кръв протича бързо, безопасно и е разрешено за всеки човек на възраст между 18 г. и 65 г., който е с тегло над 50 килограма и няма придружаващи заболявания. Кръвната група няма значение.

Желаещите да се в включат в кампанията могат да го направят в МБАЛ - Асеновград всяка втора и четвърта сряда от месеца (в случая - 12.02.20 г. и 26.02.20 г.) от 08:30 ч. до 12:30 ч. В Пловдив има възможност да се дарява на няколко места: УМБАЛ "Свети Георги" - Пещерско шосе - от 09:00 ч. до 14:30 ч. и РЦТХ - булевард "България" №234 Б - първи етаж - всеки ден от 08:00 до 18:30 ч. А всеки вторник и сряда - на площад "Централен" до сградата на пловдивската Централна поща - от 09:00 ч. до 15:00 ч.

Важно е кръводарителят да посочи цялата следна информация: Дарение за: Йорданка Алешанова, лекуваща се в УМБАЛ „Свети Георги“ в град Пловдив, Неврологиял Кръвта е за плазмафереза за лечение на синдром на Мошковиц (ТТП).

След кръводаряването, на всеки кръводарител се издава бележка (декларация) от медиците, която трябва да бъде предадена на Георги Алешанов (телефон: 0888 169 319, email: g.aleshanov@gmail.com) или на Лазар Алешанов (телефон: 0899 399 792).

* (ОБНОВЕНА КЪМ 14.02.2020) Кампанията приключи успешно, казват организаторите. Събрахме над 300 дарения, което е два до три пъти необходимото количество дори и за най-продължителното възможно лечение при по-тежки случаи, добавят те.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес