Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срутиха паметник на културата в Асеновград

28 ноември 2018, 09:12 часа • 7492 прочитания

Срутиха „Караджовата къща“ в Асеновград, вписана в списъка с паметниците на културата на България. Сградата се намира на улица "Крепостна стена" №14 в града. Оправдаха се притесненията на група асеновградчани, които още в края на август тази година алармираха, че постройката вече е в частни ръце и предстои разрушаване на целостта и автентичния ѝ вид.

Малко хронология на явно обречената кауза - гражданите, ангажирали се с казуса, сигнализираха за случващото се чрез писмо до общинската администрация в Асеновград и Министерството на културата. Отговор от страна на държавното ведомство към асеновградчани и до момента липсва. След сигнала, общинските власти на Асеновград също изпратиха писмо до Министерството на културата с искане за становище и предписания за последващи действия, относно съдбата на „Караджовата къща“. Тогава бе назначена специална комисия, която извърши оглед. А становището, което оповестиха публично от местната управа бе, че ремонтът, който собствениците на обекта са започнали, се извършва съгласно изискванията на Закона за културното наследство.

Три месеца по-късно „Караджовата къща“ в Асеновград вече е напълно опустошена. Бутнат е покривът ѝ и целият втори етаж, който с типичните си автентични орнаменти символизираше някогашния станимашки живот. Така загина още един спомен от културното наследство на Асеновград. А малките асеновградчани ще научават за него само от снимки и разкази. Бавно, но сигурно и ясно се заличава асеновградската история. Какво ще бъде построено на мястото на „Караджовата къща“ в Асеновград засега не е ясно. Екипът на Actualno.com отправи запитване до градската управа и веднага, след като бъде обявено становище по казуса, ще Ви информираме.

Припомняме, че обектът попада в груповия паметник на културата Хълм „Свети Архангели” в Метошката махала. Къщата и е архитектурно-строителен паметник на културата, с категория „местно значение”. Сградата е построена в средата на 19-ти век и за времето си е била една от големите емблематични богати къщи.

В постовете си из социалната мрежа асеновградчани се питат дали същата съдба ще последва и останалите паметници на културата в града.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес