Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С доклад за 1 500 лева Асеновград заяви, че няма нужда от Общинска полиция

06 юли 2016, 15:44 часа • 937 прочитания

Отказ да бъде създадена Общинска полиция в Асеновград получи днес (6 юли) групата общински съветници, инициирали предложението, съобщава кореспондентът на Actualno.com от града.

Мотив за отрицателния вот е, че звеното ще припокрива функциите на Дейност „Инспекторат, паркинги и гаражи“ към Общината. Инициатори на идеята са съветници от ГЕРБ и „Зелените“ в Асеновград.

Експертен доклад в 60 страници, костващ на Общината 1 500 лева и представен от кмета доктор Емил Караиванов, посочва, че създаването на „Общинска полиция“ е финансово неоправдано. За издръжката на звеното годишно ще са необходими над 200 000 лева. В доклада се споменава, че се получава нелоялна конкуренция срещу дейността на други частни охранителни фирми в Асеновград.

Днес, в двучасова дискусия по време на юлското редовно заседание на Общинския съвет в града, старейшините спориха, мотивирайки се защо трябва или не да се създава структурата. Инициаторите посочиха, че чрез функциите на звеното значително ще се понижи нивото на вандализъм в Асеновград. Ще се повиши сигурността на гражданите и опазването на обществения ред на територията на общината. Аргумент за искането на вносителите на предложението е и подсигуряване контрола на движение и паркиране на моторните превозни средства в града. Днес бе предложено преструктуриране на „Инспекторат, паркинги и гаражи“ и създаване на нова структура, която да се грижи и за обществения ред. По думите на асеновградски съветници, екипите на Районно управление „Полиция“ в града са недостатъчни, за да осигурят такъв.

Ресорният заместник-кмет на Асеновград Димчо Темелков сподели, че е резервиран към създаването на „Общинска полиция“. Мотив за изказването му бе, че тя ще е неефективна, защото към момента „Инспекторат, паркинги и гаражи“ изпълнява част от функциите на евентуалното полицейско звено. В крайна сметка, с 13 гласа „за“, 9 „против“ и 11 „въздържал се“ предложението за създаване на Общинска полиция в Асеновград не бе прието. В реакция на отрицателния вот днес, съветници от ГЕРБ и „Зелените“ инициират подписка сред гражданите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес