Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата заговори за "взаимен побой" в Асеновград, ромите се вдигнали, защото чули за убийство

30 юни 2017, 08:30 часа • 7538 прочитания

Има доказателства, че и едната, и другата страна са започнали побой при язовир „40-те извора”. Това заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов в коментар за случая с пребити младежи в Асеновград от началото на тази седмица.

Попов уточни, че по-късно в ромската махала „Лозница” в Асеновград е разпространена информация, че има загинал след боя циганин. Точно затова ромите се вдигат и отиват пред болницата в града, където следват батални сцени, включително побой с колове и лопати. Има и любителски запис на първоначалния побой.

До момента е установено, че двама души са със средни телесни повреди и петима - с леки телесни повреди. Затова има и обвинения както за хулиганство, така и за средни телесни повреди, като допълнителните обвинения са за двама от деветимата задържани. Средните телесни повреди представляват счупена ръка и счупени лумбални прешлени, като и двамата пострадали са от младежите, трениращи гребане. Попов добави, че и двамата пострадали са пълнолетни.

Окръжният прокурор заяви, че ще има и други обвинения, свързани със закани с убийство – по чл. 144 от Наказателния кодекс, като наказанието е до три години затвор. Има дори доказателства срещу един от арестуваните, че е опитал да убие човек, като го прегази с автомобил. В рамките на един месец досъдебното производство ще бъде внесено в Окръжния съд в Асеновград т.е. няма да има бързо производство на практика, стана ясно от думите на обвинителя. Причината – става въпрос за случай на масово сбиване, с участието на над 100 души, няма как всичко да приключи за дни, добави Попов.

Оказа се и, че част от арестуваните са осъждани, единият задържан е осъждан за хулиганство, при това за случай с оказана съпротива срещу полицай. Иначе след вчерашния протест няма арестувани, само изведени от протеста, казаха от полицията. Става въпрос за двама души, и двамата от Асеновград.

Припомняме, че на 2 юли, неделя, в Асеновград се очаква още по-голям протест с искане за защита на обикновените граждани от беззаконието. Надявам се случаят да не прерастне в етнически конфликт, заяви кметът на града Емил Караиванов. Пред Нова телевизия той обясни, че "голяма част от незаконно пребиваващите в "Лозница" вече не са там". Кметът каза и, че в регулацията на ромската махала нямало незаконни постройки, но извън регулация имало около 100 незаконни сгради.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес