Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повишение в събираемостта на данъци и такси отчитат в Асеновград през последния месец

16 декември 2015, 16:26 часа • 3275 прочитания

Повишаване събираемостта на „Данък недвижимо имущество“ в община Асеновград се наблюдава в последния месец от годината. Това съобщи кметът доктор Емил Караиванов, предаде кореспондентът ни от Асеновград. 

Преди няколко седмици тя бе в рамките на около 70%. Завишението е резултат и от разпратените напомнителни писма към гражданите, подчерта кметът. По отношение на предишните години – това, което е събрано като недобори – е в размер на 23%. В различните населени места на общината събираемостта на задълженията не е еднаква. В повечето от тях се движи над 70%. Пример за това са селата Бачково и Бор /по около 77%/, Боянци /близо 54%/, Горнослав /80%/, Златовръх /85%/, Избеглии /73%/. В населените места, в които събираемостта на таксата е под 50% се налага дофинансиране в края на годината от собствените приходи на Общината. Такива села са Козаново и Нови извор.

Кметът на Асеновград обясни, че очаква предложения, от страна на експертитте от Общинска администрация, за подобряване събираемостта в отделните населени места. Градоначалникът обяви, че не се предвижда увеличение на „Данък върху недвижимите имоти“, „Данък върху наследствата“ и „Данък върху превозните средства“. Възможно е завишаване на „Данък при придобиване на имущество чрез дарение или по възмезден начин“, посочи Караиванов, като засега не изтъкна причините. И допълни, че очаква анализ от експерти, след което ще бъде отправено и предложение при обсъждането на бюджета за следващата година.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес