Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пешеходните пътеки в Асенoвград – с надписи

12 април 2017, 17:18 часа • 2989 прочитания

„Погледни!“ С този надпис могат да се похвалят вече няколко пешеходни пътеки в Асенoвград. Започна подновяването на хоризонталната пътна маркировка в града.

От края на миналата година, чрез изменение в една от наредбите, е наложен стандарт, според който пешеходните пътеки трябва да бъдат с еднакви обозначения.

Вече няма да има разноцветни или изрисувани, като зебри. Всички пешеходни пътеки ще бъдат с бели ивици. Задължително в двата им края трябва да присъства надпис „Погледни“. Неразделна част от него са и стрелки, обозначаващи съответната посока на движение, от която идват моторните превозни средства.

В Асенoвград броят на пешеходните пътеки в този вид ще бъде общо 33. Маркирани до момента има на булевард „България“ и на улица „Цар Иван Асен II“. Близо 60 000 лева е отделила Общината за цялостното подновяване на пътните указания – осови линии, обозначения в самите платна за движение, пешеходни пътеки и всички останали елементи от хоризонталната и вертикалната маркировки в града.

„Вероятно няма да бъде ползвана цялата сума. През изминали години за целта са били харчени по около 25 000 лева. Сега държахме боята, която се полага, да е изключително по-качествена. Заради това, сумата ще е малко по-висока от разходваната в предишни години.“, подчерта пред Actualno.com ресорният заместник-кмет Димчо Темелков.

Точната сума, която ще се плати, ще бъде в зависимост от маркираната квадратура, тъй като в офертата е посочена цена на квадратен метър. Трудност пред градската управа и фирмата, извършваща услугата, се оказва натовареността на автомобилния трафик и неправилно паркираните по улиците на Асенoвград коли.

Първоначалната идея е била подновяването на маркировката да приключи до Великден. Нощните температурни стойнсти не са били достатъчно високи, което е възпрепятствало дейността на работниците. „Машината отказва да работи при температура под 6 градуса по Целзий, а и боята не може да изсъхне и прилепне достатъчно добре, за да се получи качествена изработка.“, допълни Темелков. Заради това се налага опресняването да се извършва в светлата част от денонощието. С цел подновяването на хоризонталната маркировка в Асенoвград да приключи в срок до 20.04.17 г., Общината и фирмата изпълнител „Битулайт“ са се договорили да се работи и по време на предстоящите празнични дни.

Относно иновативната идея за надписи върху пешеходните пътеки бяха изказани различни мнения. Някои смятат, че вместо да помогнат, по-скоро биха отвлекли вниманието на пешеходците. Дали надписаните пешеходни пътеки ще допринесат за намаляване на пътнотранспортните произшествия в Асенoвград, или напротив, предстои да видим за в бъдеще.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес