Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежение се породи между протестиращи и пътуващи по главния път между Асеновград и Смолян

30 юли 2017, 21:48 часа • 7419 прочитания

Напрежение между протестиращи и пътуващи по главния път между Асеновград и Смолян се породи по време на днешния протест. Шофьори недоволстваха, че трябва да чакат с децата в автомобилите си, докато демонстрантите играеха право хоро под музикалния съпровод на българската гайда, точно на разклона за Асеновата крепост и село Бачково. Заради протестните действия на асеновградчани се образуваха километрични колони от коли и в двете посоки – от и за Пловдив, предаде кореспондентът на Actualno.com за Асеновград.

„Аз всеки ден имам разправии с роми и подавам жалби, но няма никаква реакция от държавата. Нищо не става. Не е това начинът да се справим с ромите. Поне 500 деца има в колите, които чакат. Елате да видите.“ С тези думи един от шофьорите изрази недоволството си от факта, че трябва да почака да премине шествието.

„А ако вашето дете беше едно от битите, как щяхте да реагирате?“, коментираха други водачи на автомобили от колоната, защитавайки протестиращите. След близо 20-те минути, в които бе блокиран главният път Асеновград – Смолян, движението бе възобновено. Под звуците на патриотични песни асеновградчани се насочиха към сградата на Общината, като преди това преминаха по така наречения „Железен мост“.

Там зазвуча химнът на България, а протестиращите отново се спряха за кратко и запазиха мълчание. Междувременно, бащата на две от пострадалите деца Йордан Тодоров посочи, че протестните действия ще продължат, докато не се предприемат трайни мерки и не се задейства по-бързо решението на процеса със задържаните лица, настоявайки да бъдат открити и останалите, участвали в побоя. Той обясни, че синът му е претърпял и втора операция на ръката.

Протестът протече без ексцесии и в мирен тон. За осигуряване организацията по обезпечаване безопаснотта на граждани и случайни минувачи по маршрута на протестните действия лично се погрижи шефът на ОДМВР-Пловдив – старши комисар Атанас Илков и директорът на РУ на МВР в Асеновград.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес