Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историята на асеновградския храм с виенски часовник на камбанарията си

01 януари 2019, 12:12 часа • 13668 прочитания

В съвременния свят българинът, обичайно, е свикнал по празници по-често да се обръща към Бог. Да отправя молитви за здраве и благополучие и да пали свещи в църквите. Някак, по-забелязани стават храмовете в празничните дни, твърдят читатели на Actualno.com. Ето защо днес ще Ви разкажем за една емблематична християнска църква в Асеновград. Ще преминем в дебрите и тайните на "Свети Георги Победоносец", разположена в гръцкия квартал "Амбелино", което в превод означава "лозарство".

Историческите факти и разказва за Actualno.com уредникът в Етнографската къща на Асеновград - Николета Костадинова. Църквата представлява най-големият гръцки катедрален храм в Асеновград. Още през 1720 г. патриарх Хрисант Нотара посочва, че тя е била посветена на името на "Свети Георги". Как е изглеждала тогава няма данни, защото в края на XVIII век е била разрушена от кърджалиите. Във вида, в който е днес, храмът съществува от 1848 г. Той представлява внушителен трикорабен, трикуполен, едноабсиден храм с двойна емпория. Нартексът и наосът са разграничени само от дървена преграда и образуват общо вътрешно пространство. Чрез шест двойки колони, завършващи с красиви капители, то е разделено на три кораба.

Храмът се състои от две камбанарии. Едната се намира при североизточния, а другата - при северозападния край. Източната камбанария е изградена от две части, разположени една над друга. Построена е през 1874 година, на тази камбанария е монтиран и автентичен виенски часовник, който е функционирал доскоро. Дали часовникът може пак да заработи, не може да се каже, обяснява Николета Костадинова, тъй като и самият храм има нужда от възстановяване на стенописи. А поради причината, че църквата е със статут на национален паметник на културата, реставрацията ѝ може да се реши единствено от съответното министерство. Т.е. ремонт на храма може да бъде направен, само с разрешение от държавата и съответно - със средства от Министерството на културата.

Другата камбанарията - при северозападния вход - е построена през 1871 година. Тогава е била дървена, с интересна архитектура, но през 1948 г. е рухнала. От оригиналния ѝ градеж е запазен само стенописът "Възкресение Христово". Иконостасът в църквата "Свети Георги Победоносец" в Асеновград е обикновен. Стенописната украса на храма, както и по-голямата част от иконите са дело на одрински майстори от школата на зограф Йоан Мосху и са се съхранили още от времето на построяването му. Църквата е с най-добрата акустика, и е обявена за паметник на културата с национално значение.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес