Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асеновград дава 7 500 лв. за инспекция на 21 детски площадки

17 септември 2019, 13:51 часа • 3274 прочитания

Сключен е договор за срок от три месеца за инспектиране и сертифициране на детските площадки в община Асеновград. Сертифицирани към момента са 21 от тях и в рамките на посочения период трябва да бъде проверена безопасността им. Инспекцията ще струва на общината около 7 500 лева. Не става ясно в кои райони се намират те. Междувременно, за други 26 детски площадки до дни ще започне ремонт, за да може също да бъдат предложени на фирмата да бъдат сертифицирани.

"До момента в Асеновград има много площадки, но не всички отговарят на очакванията за пространствени ансамбли, каквито има в големите общини. В случая става въпрос за повече отделени средства, каквито общината не винаги може да си позволи. "Но пък ние имаме собствен опит по един или друг начин за поддържане на старите и изграждане на нови детски площадки", посочи кметът на града доктор Емил Караиванов. И призова гражданите да пазят обществените места за отдих и деца. Той подчерта, че общината трябва да започне да отреагира много по-бързо при сигнали за разбити катерушки, нарушени конструкции или други съоръжения.

Караиванов се оправда, че понякога забавянето се случва заради административни изисквания за сключване на договори и избор на фирма. Градоначалникът обясни, че общината има концепция за поставяне на видеонаблюдение на подобни места, тъй като това е вариант за справяне с вандализма по детските площадки и други обществени зони. По думите на Емил Караиванов, изпълнението на такъв проект зависи от много фактори. "Подготвяме се за изграждане на комплексна система на видеонаблюдение, но тази подготовка се координира и с Областна управа-Пловдив, МВР, както и с ресурса, който имаме заложен в Инвестиционната програма", коментира кметът на Асеновград.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес