Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

150 души засаждат фиданки на обществени и частни терени в Асеновград

06 април 2017, 10:15 часа • 2087 прочитания

Точно 150 заявления са подадени от асеновградчани с искане да получат от безплатните фиданки на различни растения, които да засадят на обществени места или в дворовете си, информира кореспондентът на Actualno.com.

Кампанията по залесяване се провежда по инициатива на кмета на Асеновград доктор Емил Караиванов. Най-много заявления са подадени за Липа, Чинар и Бреза. Ясен, Кестен, Топола и Акация се нареждат сред по-малко предпочитаните растения. Фиданки за залесяване са поискали граждани от почти всички части на Асеновград.

Растения няма да бъдат предоставени тази година единствено на живеещите в квратал Запад. За този район тече процедура за реализиране на проект по реновиране и облагородяване на средата, поради което засаждането на дръвчета може да се окаже нецелесъобразно. Най-активни в кампанията от жителите по селата в община Асеновград са тези, от Тополово. 20 броя фиданки от всички 150 са заявени само за там.

За нуждите на кампанията тази година са осигурени широколистни дръвчета и храсти: явор, клен, кестен, бреза, бук, чинар, върба, акация, топола, липа, берберис, юниперус, люляк, юка, рози и други. Инициативата по залесяване в Асеновград се провежда за трета поредна година, като израз на хуманната идея за съхраняване живота на Земята.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес