Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Варна ще бъде открита изложбата “ArtExtreme 15“

14 юли 2016, 11:40 часа • 802 прочитания

Във Военноморски музей – Варна от 17.00 часа ще бъде открита изложбата “ArtExtreme 15“, съобщиха от пресцентъра на музея. Изложбата е създадена от Анатолий Радев и Дария Василева и е посветена на големия скулптор Кирил Шиваров (1887-1938).

Откриването е в навечерието на 129-тата годишнина от рождението на скулптора. В резултат на цялостното показване на изложбата “ArtExtreme 15“ и внесено предложение в община Варна за увековечаване паметта на Кирил Шиваров, в края на 2015 г. във Варна бе поставен и открит негов бюст-паметник, предаде Агенция „Фокус“.

“ArtExtreme 15“ е многожанрова изложба – призив за преоткриване и осъзнаване стойността на културното наследство на Варна и България. Авторски творби и артефакти разкриват човешки преживявания в неповторимата архитектурна и етнографска среда на Варна и региона. Непознати документи и снимки от личния архив на Кирил Шиваров разказват за неговата творческа и житейска съдба. В срещата на минало и настояще, в изложбата участват Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН (ИЕФЕМ-БАН) с ценна колекция от своите фондове, заедно с ваяшки носии и накити на Йордан Иванов от Аврен.

Образите на “ArtExtreme 15“ са въплътени в мелодии, които звучат в експозицията. Музиката е създадена от композитора Иван Кръстев.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес