Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникална изложба в София: Божествената комедия на Данте в бижута (СНИМКИ)

24 март 2022, 20:54 часа • 13346 прочитания

По случай 700-години от смъртта на Данте Алигиери, ателие Перкоси Папи отбелязва паметта на великия поет, като разказва чрез ценни бижута и произведения на изкуството пътя на Данте Алигиери в "Божествена комедия". Експонатите са изложени до 30 април 2022 г. в Националната галерия, като се представят за първи път в света.

Посетителите се сблъскват с героите на Данте и съпреживяват пътуването му в Отвъдното. Харон, Минотавърът и Ериниите представят Ада.

Страховитият лодкар с очи като запалени главни Харон, посреща посетителите, както е посрещал Данте на портата на Ада. Ръцете, с които размахва веслото и удря душите, прехвърляйки ги от единия бряг на другия на река Ахерон, сега са посипани с не по-малко страховити бижута.

Усойниците от фантазиите на Данте са превърнати в пръстени и обеци за страшните Фурии.

Минотавърът символизира насилниците над ближните - убийци, които в Ада са хвърляни в река от кипяща кръв, разказа авторът на изложбата Диего Перкоси Папи и показа кървавата река, която блести в огърлица от корал и скъпоценни камъни на гърдите на чудовището. В нея има специални тюркоази от Персия, аметисти, спафири и ахат. На главата на това същество има украшение от корал и тюркоази, рогата са истински от бик.

В Чистилището пък са големите грехове като Завистта, Гневът и Алчността.

Показани са и небесата райски, лунното небе, небето на Меркурий.... Могат да се видят големи ангелски крила от перли, рубин и сапфири, обеци – миниатюри на архангели с изящна изработка и много други украшения със скъпоценни и полускъпоценни камъни и микроперли.

В една от инсталациите са използвани и вулканични камъни, събирани лично от автора и съпругата му.

Важно място в изложбата заема и Беатриче, която повежда Данте от Чистилището и го води в Рая. "Разбира се тя е в бяло. Специално искам да обърна внимание на роклята – това е български старинен кенар, предоставен от г-жа Ирина Дилкова", разказа Диего Перкоси Папи, представяйки заедно с посланика на Италия у нас г-жа Джузепина Дзара експонатите пред журналисти. 

В царството на Рая светлината е навсякъде. Художествени инсталации, съвременни и старинни скъпоценни предмети подчертават абсолютната актуалност на Божествената комедия на Данте, отбелязват специалистите. Според оценката им, експозицията символично олицетворява италианския гений, изграден от прозрения, оригинални идеи, древни познания, култура и преживявания, любов към красотата и големи занаятчийски умения.

"В тази изложба всъщност се помещава италианският гений, който съдържа в себе си древното знание, любовта към красотата, интуицията", каза при откриването посланикът на Италия у нас г-жа Джузепина Дзара, която познава автора от доста време и е ценител и почитател на неговото изкуство. Тя съобщи, че е проявен интерес и другаде да бъде поставена изложбата и предположи, че от българската национална галерия, където произведенията се показват за пръв път в света, ще последват още гостувания.

"Заради Covid-пандемията не успяхме да представим изложбата през ноември и решихме да я осъществим сега през март, защото 23 март е Ден на италианския дизайн, а 25 март е Денят на Данте, като се счита, че на тази дата той е започнал своето пътуване в Отвъдното", отбеляза посланик Дзара.

"Да украсяваш и да се разкрасяваш означава да изразяваш себе си: бижуто никога не е просто украшение, то е израз на културен седимент, на стил, усещане, спомен или представа, а чрез Диего Перкоси Папи се превръща в изкуство", категорична е посланик Джузепина Дзара.

Диего Перкоси Папи не е професионален бижутер или скулптор, но е смятан за голям майстор и има признанието на критиците, че е "забележителен представител на златарската традиция с най-висока занаятчийска и артистична стойност".

Той е прочут и с ефектните си и изящни скъпоценни украшения, допринесли за успеха на множество популярни исторически филмови продукции и за впечатляваща визия на знаменитости. 

След подготовка по класически науки, Диего Перкоси Папи се записва във факултета по архитектура с идеята да приложи и на практика изучаваната теория и едва 20-годишен отваря малко ателие близо до Пантеона в сърцето на Рим. "Подходът ми към работата беше спонтанен, без никакви умения и следователно освободен както от техническите, така и от стилистичните канони и ограничения", разказва за себе си авторът на изложбата.

Той е убеден, че "изкуството, културата и историята са най-ценните инструменти в работата и че корените на това, което сме били и това, което сме, ни позволяват да насочим вниманието си към бъдещето".

"Искахме да илюстрираме пътя на Данте чрез прочита на нашата работа", каза Диего Перкоси Папиоткривайки експозицията. "И така, с изтънченост и произведения на изкуството очертахме един вид кратко пътуване из Комедията, наблягайки с нашия стил върху фигурата на Данте като предшественик на Ренесанса и на съвременното мислене", разказа той.

По думите му, поезия, история, философия, изкуство, наука, математика, политика и изобщо човечеството характеризират Божествената комедия, поставяйки Данте отвъд времето и превръщайки посланието му в универсално.

Снимки: Ива Иванова /Аctualno.com

Сред експонатите са и архивни издания на "Божествена комедия" от библиотеката на БАН - много ценно издание на италиански език от 1903 г. , също първото издание в превод на Константин Величков на "Ад "от 1903 г., както и алманах от 1884 г. с преведена само една песен, което е първото съществуващо на български език издание на произведението. 

"В показаните авторски бижута Перкоси Папи се обръща към  героите, събитията, символичните образи и персонифицираните метафори от света на Данте. Авторовото въображение ги превръща в театрализирани скулптурни композиции с атрибути и аксесоари, помагащи да се разчете сложният и всеобхватен свят на литературните асоциации", коментира директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова.

"В тази изключително особена и много драматична ситуация, в която се намираме ние, цяла Европа и светът, в ситуацията на агресивната война на Русия с Украйна, разговорът за бижута придобива малко ироничен, но много важен оттенък - това е красотата, която се запазва, това е нещото, което се възприема и се приема като възможният обект, който се предава по наследство, нещото, което ни свързва с миналото и разбира се, това е и инвестиционен обект, също", каза тя при откриването на изложбата.  Дори да звучи като сарказъм, продължи Бубнова - винаги в моментите на големи катаклизми, на бижутата се придава много голям смисъл и значение.

Още информация за изложбата - ТУК 

Подробности за експонатите и снимки - ТУК

Повече за бижутата на Перкоси Папи в киното - ТУК

Репортаж на Ива Иванова

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес