Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стартира Фестивал Тракийски Мистерии 2023

16 юни 2023, 11:10 часа • 3606 прочитания

На 16 юни 2023 год. от 18:30 ч. в зона Ларго – комплекс Антична Сердика сдружение „Академия Орфика“ ще разкрие визии и детайли за предстоящия сезон 2023, и ще представим за първи път в град София:

  • Спектакъл „Мистерия на Тракийския Херос“
  • Музейна колекция „Тракийска древност“ (световна премиера)

Мултимедийно представяне на част от форматите, в които се потапя аудиторията във фестивалните локации – Несебър (Старата Митрополия „Света София“, Античен амфитеатър и интерактивни форми в пространствата на Стария град) и Пловдив (Античен театър на Филипопол, Античен римски стадион и интерактивни форми в пространствата на Стария град). Входът е свободен! 

Местата и периодите на провеждане на публичната програма на Фестивал „Тракийски Мистерии“ през 2023 г. ще бъдат както следва:

Старият град на Несебър – Старата Митрополия „Света София“, Амфитеатър и интерактивни форми в пространствата на Стария град – 05-06 август;

Старият град на Пловдив - Античен римски стадион, Античния театър на Филипопол и интерактивни форми в пространствата на Стария град – 30 септември.

За трета поредна година Фестивалът ще се проведе на места с древна история, така че руините да оживеят с двата спектакъла - „Мистерия на Тракийския Херос“ и „Тракийска Мистерийна Драма“ и живата комуникация и съпреживяване с аудиториите на различните фестивални формати – изложби, лекции, ателиета, интерактивни срещи с древността и модерността на Тракийското наследство.

Изданията от 2021 и 2022 година протекоха при препълнени зали и пространства, и бяха отразени в десетки водещи медии – телевизия, радио и онлайн формати. Събитията от предстоящия сезон ще бъдат промотирани в избрани културни портали в страната и чужбина, като ще бъдат поканени представители на дипломатически корпуси, културни делегати, благотворителни мисии в посолствата, видни общественици, както и любители на културата и древното ни минало.

Обратната връзка от аудиторията, включително от модератори, изследователи и инфлуенсъри в тематични онлайн формати, послужи като насърчение за екипите на „Академия Орфика“ да потвърдим ежегодното провеждане на Фестивала, да разширим продукциите до нови локации, и да добавим формати със специфичен интерес за публиките на интерактивните фестивални форми. Изданията на Фестивала през 2023 год. ще включват Тракийски павилиони - ателиета и workshop-и, свързани с тракийски изкуства, занаяти и традиции, които да ангажират в дневните часове общия човекопоток, и да разширят обхвата на заинтересуваната аудитория.

За първи път ще бъде представена и музейна експозиция „Тракийска Древност“ - бленд между традиционно представяне на артефакти на живо, вдъхновяващи минигайд-лекции и мултимедия. Музейната форма е създадена да бъде началото на разговор – интеракция с аудиторията, разгръщащ се и в периода между провеждането на ежегодните фестивали.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес