Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След близо 100 години: Откриха изгубена картина на Густав Климт (СНИМКА)

26 януари 2024, 12:37 часа • 1463 прочитания

Във Виена откриха картина на австрийския художник Густав Климт, смятана за изгубена в продължение на 100 години.

"Портрет на фройлайн Лизер" някога е принадлежала на еврейското семейство Лизер, които са били известни като богати индустриалци в Австрия. За последен път творбата е видяна публично през 1925 г. Съдбата ѝ след това е неясна, но семейството на сегашните собственици притежава картината от 60-те години на миналия век.

Още: Последният портрет, рисуван от Густав Климт, бе продаден за над 108 милиона долара

На каква стойност е картината?

Аукционната къща "im Kinsky" оценява стойността на картината на повече от 54 млн. долара. "Картина с такава рядкост, художествена значимост и стойност не е била предлагана на пазара на изкуство в Централна Европа от десетилетия", се казва в изявлението на аукционната къща. Сега портретът ще бъде изложен на търг на 24 април от името на собствениците и на законните наследници на семейство Лизер. Това се основава на Вашингтонските принципи - международно споразумение за връщане на изкуство, откраднато от нацистите, на потомците на хората, от които е било отнето. 

Преди търга картината ще бъде показана на различни места, включително в Обединеното кралство, Швейцария, Германия и Хонконг, съобщиха от аукционната къща, пише БГНЕС.

Още: Екоактивисти заляха с черна течност шедьовър на Климт (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес