Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Здравко Райков: Креативността не толерира наличието на един-единствен верен отговор

05 ноември 2016, 16:41 часа • 7155 прочитания

Когато ви се струва, че всичко в живота ви се руши, започнете да мислите за това, какво може да построите на освободилото се място.

Непрекъснато ме питат напоследък, особено след като пуснах и сайта си kreativen.bg: светът е залят от кризи, конфликти и войни, а Вие продължавате да твърдите и да убеждавате, че шансовете са на страната на евристично настроените. Защо? На инат ли го правите?

Креативността не толерира наличието на един-единствен верен отговор, защото вярва, че ако потърсиш и други, няма начин да не ги намериш. Пък и историята потвърждава - войни е имало винаги, но изборът ни най-често е свързан с манталитета, с позицията ни, с ценностите, с жизнената цел. Така е устроено човешкото общество - пълно е с противоречия, но това не означава, че нямаме възможности.

Това каза в интервю за БГНЕС Проф. Здравко Райков, социолог, професор по ПР, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на много книги, сред които "Публична комуникация", "Креативната комуникация", "Как да печелим по време на криза", "Креативният бизнес" и др., създател на сайта kreativen.bg

Важно е човек да не се предава, да има кауза и свои цели. Както обичам да казвам - да играем на сцената на своя живот, не в чужди роли и в чужди пиеси. Сигурно ще ми опонирате, че в такива периоди, обаче, много възможности се затварят, изборът е ограничен, все едно „мечката е заспала през зимата”. Категорично не съм съгласен. Смятам, че никога не е имало по-добри възможности за развитие и на учените, и на достатъчно смелите хора за създаване на нови идеи и на продукти. Разбира се, няма да ни се наложи да откриваме отново парната машина, но на основата на всички открития, направени дотук, можем да комбинираме и да изненадаме дори себе си.

Погледнете какъв мощен обмен на информация съществува, такъв, какъвто никога не е имало преди това. Което за мен, като изследовател, означава, че мога да ползвам опита на мои колеги - като се почне от Мадагаскар и се стигне до Мексико, обикаляйки планетата за нищожно малко време. На всичко отгоре това е достъпно не само за хора с огромни ресурси, но и за такива с далеч по-скромни възможности. Важното е да не се отказваме от първоначалния импулс на вдъхновението си, да не го удавяме в съмнения.

Има един известен изследовател – Джеймс Дайсън, който признава, че за да конструира своята безгрешна роботизирана прахосмукачка е правил около 15 000 опита. Е, получило се е на 15 001-я му експеримент. Плюс 16 години научноизследователска дейност.

С моя сайт, който стартирах, искам да покажа на българите, че те могат да осъзнаят ресурса, с който разполагат. Уменията на всеки един човек са неговият най-важен капитал и аз се стремя да им покажа пътя към успеха, как други преди тях са успели да спечелят от него. Гарнирам всичко това с много примери и свеж хумор, с видеоклипове и находчиви илюстрации. Такава платформа трябва да доставя удоволствие, а не да напряга хората - запознавам читателите си с удивителните неща, които са около нас. Защото не винаги, вторачени във всекидневието и проблемите си, обръщаме внимание на онова, което ще ни направи удовлетворени и щастливи. Историите, които разказвам ме вдъхновяват лично и просто искам да ги разкажа на другите.

Но най-важната поука е в нас – трябва да повярваме в себе си, във всеки човек има ресурс, но той трябва да бъде събуден. Просто мястото ни под слънцето се определя и от нас самите! Наистина вече сме деца на глобалното село и трябва да сме подготвени за това, което идва. Защото, ако сега ни се струва, че имаме проблеми, то ние сме големи оптимисти. Истинските проблеми предстоят. И трябва да сме подготвени за тях, но не по пътя на унинието, а на волята и действието.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес