Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продадоха портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол за рекордните 195 млн. долара

10 май 2022, 14:13 часа • 2528 прочитания

Портрет на легендарната актриса Мерилин Монро от американския художник Анди Уорхол постави рекорд за най-скъпа творба от 20 век, продадена на търг. Цената ѝ достигна 195 млн. долара на търг в Christie’s, съобщи Bloomberg.

Картината носи името „Shot Sage Blue Marilyn” и е нарисувана през 1964 г. Тя е с размери 101,6 см на 101,6 см и е вдъхновена от снимката на Монро от рекламата за филма „Ниагара“. Създадена е със ситопечат и акрил върху ленено платно.

Първоначалната ѝ оценка беше 200 милиона долара, а наддаването започна от 110 млн. В крайна сметка тя достигна 195 млн., което я прави най-скъпата американска творба, продавана на търг, и втората по цена публично продавана творба в историята след "Спасителят на света" ("Salvator Mundi") на Леонардо да Винчи. Картината на Да Винчи достигна цена от 450,3 млн. долара през 2017 г.

Предишното най-скъпо произведение на изкуството от 20 век, продадено на търг, беше "Без име" от 1982 г. на Жан-Мишел Баския.

Картината с образа на Мерилин Монро, заедно с 35 други лота в продажбата, са били предоставени от фондацията „Thomas and Doris Ammann Foundation“ в Цюрих.

Томас Аман е известен търговец и колекционер на творби на изкуството, който почина през 1993 г. вследствие на СПИН. Всички постъпления от продажбата на картината ще отидат във фондацията му, която е посветена на здравни и образователни програми.

Самоличността на купувача на „Shot Sage Blue Marilyn” засега не е обявена публично. Според Bloomberg – това е Лари Гагосян, но изданието отбелязва, че търговците често купуват творби от името на клиенти, които предпочитат да останат анонимни. Сред клиентите на Гагосян са милиардери като Стив Коен, Дейвид Гефен и Роналд Лаудер.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес