Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Притчи за виното" - изложба живопис на Стефан Хаджи-Николов в галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

26 август 2024, 11:16 часа • 1568 прочитания

НА 28 август 2024 г. от 18.30 часа в галерия „Арт Маркони” (Отличена с Награда Варна 2022 г.), Варна, ул. „Охрид” 22, ще се състои откриването на изложбата на Стефан Хаджи-Николов "Притчи за виното".

Светла живопис

Светлата, жизнерадостна живопис на Стефан Хаджи-Николов, дава нов прочит на темата за виното и новата му изложба е своеобразно продължение на идеята, която се оформи на една сбирка с Васил Петров през миналото лято, споделя

Още: "Пожелай си!" - Изложба скулптура, малка пластика и живопис на Сейфетин Шекеров (СНИМКИ)

Тайнственост

Тайнствеността и сдържаният тон, който даде Васил Петров, с изложбата „In vino…” при Стефан избухва в ярка, необуздана колоритност, типична за неговата живописна изразност. Празникът е вече в пиковата си фаза, пищни вакханки са обсебили платната и карат цветовете да танцуват. Изяществото в рисунъка на Стефан Хаджи-Николов се усеща в изваяните форми на телата, лекотата на движението и премерената фина еротика. В тази изложба той е в стихията си. Женската фигура винаги е била предпочитана в творчеството му и в тази изложба той е дал воля на въображението си, потапяйки ни в мистериите на празника на Дионисий. Грациозно - предизвикателни, магнетични, жриците на виното и любовта, царствено обсебват пространството и възприятията. Съчетанията от безброй изтръгнати от основния цвят тонове и нюанси, „разказват” съществуващи и несбъднали се притчи, съпътстващи този празник. От платната на Стефан Хаджи-Николов струи изобилие, сладост и омая. Празникът на сетивата се ръководи от самият Бог на виното - Дионисий, който грабнал чепка грозде в ръка, ни приканва да се присъединим. Време е за наздравици!

Още: "Архитектурният дух на Варна" - изложба живопис в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

За художника

Стефан Хаджи-Николов е роден 1955 г в град Скопие, Северна Македония.

Завършва Академия за подготовка на преподаватели по живопис 1975 г в Скопие. Член на Съюза на художниците на Македония от 1984 г. Цени българската живописна школа и не пропуска възможността да представя свои изложби в България /София, Пловдив и най-вече Варна/. Последните осем години, ежегодно гостува в в галерия „Арт Маркони”.

Носител е на над 15 престижни, национални и международни награди, като най-ценното признание за него са: 2015 г- Национална награда за цялостно творчество „23-ти Октомври” и 2017 г- Награда на Скопие „13 –ти Ноември”

Още: "Приказки на една кука" - в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

Тази година Стефан отбелязва 31 години от първата си самостоятелна изложба във Варна. В творческата си биография и записал внушаващата респект цифра от 90 самостоятелни изложби.

„Потърси ме…” - изложба живопис на Клементина Манчева и Иван Додов в Галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес