Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подземието на бившия мавзолей ще става галерия за съвременно изкуство

08 февруари 2018, 11:48 часа • 1847 прочитания

Внесли сме решение подземието на бившия мавзолей да се превърне в галерия за съвременно изкуство. Това каза заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" към Столична община доц. д-р Тодор Чобанов, предаде "Фокус".

"Още през 2013-2014 г. започна подготовката за конкурсна процедура за "Зона-3" – това е зона, която обхваща цялата градина, площадното пространство пред Царския дворец и съседни територии. Търси се цялостно решение, което да доведе до подобряване на градската среда и в контекста на този конкурс много сериозен проблем се оказа подземното пространство под бившия мавзолей, което никак не е малко като площ. Още тогава се оказа, че останките от подземните нива на мавзолея не съществуват в правния мир и започнахме сложен процес по издирване на информация, но нищо не можа да се открие. Тогава изпратихме запитвания до всички институции дали имат претенции към този обект, но те казаха, че нямат и тогава общината изготви акт за собственост", каза още той.

Доц. д-р Чобанов обясни, че това е най-добрата съдба на този обект с оглед на това, че от едната му страна се намира Националната художествена галерия, а от другата - Софийска градска художествена галерия.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес