Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отиде си легендарният японски архитект Фумихико Маки

12 юни 2024, 15:37 часа • 2173 прочитания

Японският архитект Фумихико Маки, спечелил престижната награда "Прицкер" през 1993 г. и проектирал кула от новия комплекс на Световния търговски център в Ню Йорк, почина на 95-годишна възраст, предадоха АФП и АП, като цитираха съобщение, разпространено от фирмата му. Кончината на архитекта е настъпила миналия четвъртък, 6 юни.

Маки е сред основателите на метаболизма - авангардно японско архитектурно движение от 60-те години на миналия век, което предлага проектиране на сгради като живи организми.

Още: Дубай ще строи копие на Луната за най-евтиния "космически туризъм" (ВИДЕО)

За Фумихико Маки

Снимка: Getty Images

Фумихико Маки е роден в Токио на 6 септември 1928 г. Той първо учи в родината си при Кендзо Танге, големият майстор на следвоенната японска архитектура и е силно повлиян от Льо Корбюзие. След това продължава обучението си в САЩ, където през 50-те години на миналия век започва кариерата си като архитект и преподавател.

Завръщайки се в Токио през 1965 г., създава своя собствена архитектурна компания - "Maki and Associates", която е активна до днес и планира да остане такава.

Националният музей за модерно изкуство в Киото се смята за един от класическите проекти на Маки с плаващи форми от стъкло, метал и бетон, отбелязва Асошиейтед прес. Сред многобройните му и разнообразни проекти по света е една от офис кулите, формиращи новия комплекс на Световния търговски център, възстановен в Ню Йорк след атентатите от 11 септември 2011 г., отбелязва БТА.

Още: Почина световноизвестна френска певица

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес