Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отиде си италианският архитект и дизайнер Гаетано Пеше

05 април 2024, 11:35 часа • 1298 прочитания

Италианският архитект и дизайнер Гаетано Пеше почина на 84-годишна възраст. Базираният в Ню Йорк Пеше, известен със своите цветни и игриви мебели, се сблъска със "здравословни проблеми" през последните месеци, но "остана позитивен и винаги любопитен" и "със свито сърце обявяваме смъртта на този творец-визионер", съобщава прессъобщението, публикувано в Instagram. 

Сред най-известните му творения са креслата Up, серия от антропоморфни седалки от пяна, включително една, напомняща за тялото на сладострастна жена. "В рамките на шест десетилетия Гаетано направи революция в модата на изкуството, дизайна, архитектурата и пространствата на границите на тези категории", се подчертава в прессъобщението, като се приветства "несравнимата му оригиналност и дързост".

Още: Почина големият френски актьор и певец Жан-Пол Виньон

Кой е Гаетано Пеше

Снимка: Getty Images

Роден през 1939 г. в Специя, пристанищен град в италианската северозападна провинция Лигурия, Гаетано Пеше учи архитектура във Венеция и преподава в Страсбург в продължение на 28 години, но също така и в Питсбърг, Милано, Хонконг, Сао Пауло и Ню Йорк, където се установява през 1980 г.

Негови творби са изложени в постоянните колекции на престижни музеи като MoMA в Ню Йорк, музея "Виктория и Албърт" в Лондон и Центъра "Помпиду" в Париж, припомня БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес