Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Cat’s Cradle“ и „Денят, в който настъпи краят на света“ – без аналогии

09 март 2022, 08:56 часа • 7826 прочитания

„Наричайте ме Йона...

Когато бях млад — преди две жени, преди 250000 цигари, преди 3000 литра алкохол…

Когато бях доста по-млад, започнах да събирам материал за книга. Книгата трябваше да се нарича „Денят, в който настъпи краят на света“.

Сатиричният коментар на Вонегът за съвременния човек и неговата лудост. Книгата на американския писател Кърт Вонегът „Cat’s Cradle“ получава името си от детската игра. Котешката люлка е символът, около който се върти неговият роман. Вонегът използва класическата детска игра, за да обясни теорията си, че всички идеи и „истини“ на човечеството се основават на лъжи или разкази и предания. Всичко, което приемаме за истина е или мит, легитимиран от необходимостта от собственото му създаване, или наука, която е наратив, който дори не може да се легитимира.

Това не трябва да е литературен анализ, а просто резюме на нещо, което си струва да бъде прочетено. Защото е колкото фаталистична и апокалиптична, толкова и ужасяващо смешна.

Главният герой в книгата е писател, с подходящо име Йона, като библейския пророк, който пише книга за един от бащите на атомната бомба, хвърлена над Хирошима, д-р Феликс Хьоникър. Той открива и развива отношенията си с трите странни деца на починалия учен, които притежават парчета от последното изобретение на баща си, продукт, наречен ЛЕД-9, който е способен да унищожи земния живот. Той е отведен до мистериозно изолиран католически остров в района на Карибите и научава за забранена религия, основаваща се на безобидни лъжи с неясна цел - Бокононизъм. Тази религия е фокусната точка на цялата работа и на личната философия на Кърт Вонегът, очертаваща абсурдността на човешкия свят и колко забавен е този абсурд.

 

„В началото Бог създаде Земята и се огледа в космическата си

самота. И рече Бог: «Нека да създадем живи същества от глината, така че глината да види на какво сме способни.»

И Бог създаде всяко живо същество, което диша сега, и едно от

живите същества бе Човекът. Глината можеше да говори само когато бе в човешка форма. Докато глината в човешка форма се изправяше, Бог се наведе и я огледа. Човекът примига и запита: «Какъв е смисълът?»

— Всичко ли трябва да има смисъл? — попита Бог.

— Разбира се! — отвърна Човекът.

— Тогава оставям на теб да измислиш такъв — заяви Бог.

И си отиде.“

 

 

 

Развивайки идеите на бокононизма Вонегът иронизира нуждата на човечеството от вяра и чувство за цел, подчертавайки човешката склонност просто да се преструва, че разбира.

Въпреки че Вонегът в началото на книгата си казва: „Нищо в тази книга не е истина. “, „Котешка люлка“ съдържа типичното за Вонегът използване на полуавтобиографични елементи, както и такива, които макар и да не са верни, със сигурност са паралелни или отразяват исторически събития. В най-основния си вид текстът се отнася към хората и събитията около хвърлянето на атомните бомби по време на Втората световна война.

Озадачаващ, смущаващ портрет на невинността в лицето на Феликс Хьоникър, носител на Нобелова награда по физика, който подхожда към всичките си изследвания като дете към забавна игра. Човек без лоши намерения, който се интересува както от изследването на атомната бомба, така и от изследването на поведението на костенурките. Малко го е грижа за парите, славата или престижа, но също толкова безразличен към останалите хора, дори към собственото си семейство. Този на пръв поглед безобиден човек помага за изграждането на атомната бомба и по-късно произвежда ЛЕД-9, изотоп на водата, който до края на книгата става отговорен за смъртта на почти всяко живо същество на земята.

Пренебрегваните деца на Феликс Хьоникър също изглеждат доста безобидни. Нют, Анджела и Франк просто искат да бъдат щастливи. Въпреки това, техните привидно безобидни опити да спечелят невъзможно щастие водят до унищожаване на живота на земята. Търсенето на щастие е може би най-универсалното от човешките начинания и благородна цел номер едно. През погледа на Кърт Вонегът обаче, този стремеж изглежда съвсем не толкова елементарен. Децата на Хьоникър са невнимателни, понякога безразлични, често глупави и в крайна сметка са уловени в капана на собствения си живот. И ако общоприето е да се смята, че всички злини са дело на лоши хора с лоши намерения, то историята на Вонегът е друга. Сатирата на Вонегът отразява постмодерната концепция, че преследването на утопия чрез наука е шеговито занимание, защото колкото повече човечеството се гмурка в научните открития, толкова по-разрушително става обществото.

Записаната история е пълна с примери за насилствени религиозни, етнически и международни конфликти. Нищо от това не се е променило. Въпреки това много хора през XX век заемат наивната позиция, че човечеството е достигнало нов връх на зрялост. Романът „Котешка люлка“ осмива това високомерие като подчертава, че чистата човешка глупост е не само жива и здрава, но и въоръжена до зъби.

"Каква надежда може да храни разумният човек за бъдещето на човечеството, щом познава събитията от последните милион години?"

Вонегът сатиризира човешката воля за власт в своето описание на бурната история на остров Сан Лоренцо. Въпреки икономическата безполезност на острова, различни нации го завладяват през годините, сякаш само за да го завладеят. Описва разрушителния, алчен стремеж към власт на човешките същества, който е просто самоцел. Анализира елементи от историята на Америка в периода на Студената война и оръжията за масово унищожение, тяхната роля в историята.

„Правителството на Съединените щати и Съветският съюз придобиха ЛЕД-9, въпреки че и двете страни вече разполагаха с впечатляващи оръжейни арсенали. Отново изглежда, че и двете страни са придобили ЛЕД-9 просто, за да го имат или защото другата го има. Нямаше значение, че ако някоя нация се опита да го използва като оръжие, ще убие почти целия живот на земята. Ако се използва, ЛЕД-9 ще унищожи всичко, включително потребителя.“

Правителството на остров Сан Лоренцо е пълен фарс. Предоставя удобни, модерни удобства за чуждестранните граждани, но повечето от жителите на острова са опустошени от бедност и болести. Всички в Сан Лоренцо изповядват измислената от Боконон религия – Бокононизма – въпреки че тя е официално забранена. Това е религия, основана на „фома“ - лъжи, които носят утеха. Вонегът използва религия, създадена от него за романа, за да предаде погрешните схващания на обществото относно полезността на истината.

„Който не е в състояние да разбере как една полезна религия може да се гради върху лъжи, няма да разбере и тази книга…“

Героят на Вонегът, Боконон е роден като Лайънъл Бойд Джонсън и в ранния си живот пътува много и учи в Лондонското училище по икономика. В крайна сметка той каца на Сан Лоренцо с дезертьор от американската армия на име Едуард Маккейб. Там двамата мъже искат да започнат утопия, но бързо разбират, че подобряването на съдбата на хората е извън техните възможности. Така Боконон изобретява своята религия, за да внесе комфорт, смисъл и вълнение в живота на островитяните, като моли Маккейб да я забрани, за да създаде усещане за целенасочена опасност. Книгата е пълна с цитати от собствения религиозен текст на Боконон, който обикновено изразява абсурда и лицемерието на човечеството.

„Живей с фома (безобидни неистини), които те правят смел и добър, щастлив и здрав“.

 

Като цяло „Котешка люлка“ предполага, че човешките същества живеят с погрешното предположение, че човешкото поведение може да бъде обяснено с рационални термини. Човечеството се опитва да оправдае поведението си с морални кодекси на религията или закона, но самите морални кодекси нямат никакъв смисъл предвид поведението на героите в „Котешка люлка“. В много отношения битката за коригиране на моралните злини изглежда създава повече разрушения, отколкото самите грешки.

Забавна линия, която върви в творчеството на Вонегът е за благоденствието на ведрите „кретени“ и лъжите, които могат да помогнат на човечеството повече от истината. Островът е силно засегнат от бедност и те нямат средства да изградят икономика на острова или природни ресурси, за да го превърнат в остров, на който си струва да се живее. Така че вместо да се опитват да го направят, гражданите се доверяват на надеждата, която религията им може да им донесе, независимо дали е вярна или не.

„Е, когато стана очевидно, че никаква правителствена или икономическа реформа няма да направи хората много по-малко нещастни, религията се превърна в единствения истински инструмент на надеждата. Истината беше враг на хората, защото истината беше толкова ужасна“

Гениалният Вонегът се заиграва и с „тайната на живота“ и ролята на науката с типичната за него ирония. Откриването на „тайната на живота” в „Котешка люлка“ обаче не води до нищо. Фактът за важността и ползите от протеина не прави нищо за обществото. Това е просто чудесен факт и не води човечеството в нови полета на неоткрито просветление или прогрес. Тоест знанието не винаги означава напредък и прогресът не винаги е полезен.

„- Как може някой със здравия си ум да е против науката?, попита Кросби.

-         Сега щях да съм мъртъв, ако не беше пеницилина“, каза Хейзъл. И майка ми също.

-         На колко години е майка ти?, попитах аз.

-         Сто и шест. Това не е ли прекрасно?“

Дали науката винаги е благодетел за даден индивид? Вонегът с типичната си ирония, твърди, че това не винаги е задължително. Ясно е, че само защото животът на човек е удължен, това не означава, че той е в по-добра форма.

„Котешка люлка“ е изпълнена с пародии на тема абсолютната истина и съвременните концепции.

Тази игра с конци всички я играят. Дори ескимосите. Една

от най-старите игри. ... Стотици хиляди години, ако не и повече, възрастните преплитали конци пред лицата на децата си. ... Нищо чудно, че децата израстват побъркани. Котешката

люлка не е нищо друго освен китка от хиксове между две ръце и дечицата гледат тези хиксове, гледат ги… А там няма никаква котка. По дяволите, никаква котка и, по дяволите, никаква люлка!“

 

Този диалог казва всичко, което символът на котешката люлка представлява. Публикуван година след кубинската ракетна криза, романът на Кърт Вонегът олицетворява апокалиптичните настроения и цинизма, заобикалящи науката, религията, политиката и състоянието на човечеството от неговата епоха. Историята на Вонегът с божествената комедия на човешкото съществуване е абсолютно уникална в своя измамно прост стил и злобно хумористична ирония.

„Всички истини, които ще ви кажа, са безсрамни лъжи...“

В един от пасажите Йона разговаря с един от синовете на Феликс на име Нют, който разказва как баща му играл играта с въженце за ръце Cat's Cradle, когато е хвърлена първата атомна бомба.

„И така, известно време баща ни гледа връвчицата, вързана на примка. След това пръстите му започнаха да я опъват и оплитат. После той направи от примката онази фигура, която наричат котешка люлка. Не знам от кого бе научил да прави тая фигура. От баща си може би. Баща му бил шивач, така че като момче татко сигурно много си е играл с конци и връвчици.

Тази „котешка люлка“ е единствената игра, ако изобщо може да се нарече игра, която баща ни някога бе подхващал. Той не се интересуваше от трикове, игри или правила, измислени от други. При бележките, които Анджела (сестрата на Нют) си водеше едно време, имаше изрезка от сп. Таймс. Някакъв журналист попитал баща ни с какви игри обича да запълва свободното си време, а баща ни отговорил: „Защо да си губя времето с измислени игри, когато има толкова много истински?““

P.S.

Игри като Cat's Cradle се играят по целия свят от хиляди, дори милиони години. Антрополозите започват да изучават игрите с връв между 1880 и 1900 г. Изглежда те са били познати на повечето местни жители на Източна Азия, Австралия, Африка, Арктика, Северна и Южна Америка и тихоокеанските острови. Вероятно е някои дори да са от каменната ера. Тъй като връв, конец или ластик не е имало в повечето от тези региони по това време, хората са използвали за игра сухожилия или кожа, канап, изработен от кора, влакна от дърво от хибискус и дори плетена човешка коса. Изглежда, че всяка култура има свои собствени имена за подобни игри с пръсти. Имената на фигурите казват много за тези култури - какво е било важно за тях, какви животни са имали, какви картини са виждали сред звездите през нощта и различни вярвания. На повечето места игрите с врър се играят с един или два чифта ръце, но е известно, че някъде са използвали пръстите на краката, коленете, лактите и устата си.

Cat’s cradle е една от най-старите игри в записаната човешка история и представлява игра с въженце или ластик с ръце.  Котешка люлка (в различните култури името на играта е различно) е за двама или повече играчи, които правят поредица от фигури, всяка от които променя фигурата, направена от предишния играч. Името на играта, конкретните фигури, техният ред и имената на фигурите варират. Играта започва с един играч, който прави едноименната фигура Cat's Cradle (котешка люлка). Следващият играч променя тази фигура, премахвайки конеца (въженцето) от ръцете на предишния играч с едно от няколко прости движения, за да създаде друга фигура.

 

Със съдействието на Дървени играчки-книжарница Елфите

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес