Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автопортрет на Рембранд отива на търг за 20 милиона долара

08 юни 2020, 13:50 часа • 2339 прочитания

Автопортрет на най-големия представител на златната епоха на холандската живопис, Рембранд (1606-1669), отива на търг на английската аукционна къща „Сотби‘с“ за 12-16 милиона паунда (15-20 милиона долара). Произведението на майстора, на което той е на 26-годишна възраст, е създадено през най-щастливите и бурни години на творчеството му, когато след преместването си в Амстердам той прави всичко възможно, за да спечели популярност като професионален художник, съобщи „Файненшъл Таймс“, цитирани от БГНЕС.

Автопортретът, който според Джордж Гордън, ръководител на отдела за старинни майстори на „Сотби‘с“, е „нарисуван изненадващо бързо“, е в необичайно строг стил: платното изобразява младеж в черни одежди и шапка с гофрирана кръгла яка. Художникът вероятно го е използвал, според експерти, като визитна картичка, за да демонстрира способностите си на заможни клиенти или да впечатли роднините на жена, за която се жени две години по-късно.

Аукционерите не разкриха името на настоящия собственик на платното, като посочиха само, че той го е придобил през 2005 г. директно от частна колекция.

Почти през целия 20 век, когато автопортретът е бил в колекцията на виконт Кемпдън, неговото авторство не е приписвано на Рембранд. Това е било установено едва в средата на 90-те години.

Търгът ще се проведе на 28 юли, а преди това търговската къща, възползвайки се от отслабващите мерки в борбата с коронавируса, ще представи творбата на потенциални купувачи в Ню Йорк и Хонконг.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес