Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

91 произведения на живописта от колекцията на Боян Радев в Художествената галерия

02 август 2018, 21:05 часа • 3114 прочитания

Изложба с 91 произведения на живописта от колекцията на Боян Радев бе открита в Художествената галерия, предаде репортер на БГНЕС.

Картините са събирани в продължение на дълги години и за пръв път ще бъдат показани пред широката публика.

В залите на Двореца са експонирани картини от множество автори, сред които Жорж Папазов, Златю Бояджиев, Давид Перец, Бенчо Обрешков, Елиезер Алшех, Илия Петров, Карл Йорданов, Иван Ненов и много други. Всички те изграждат облика на българското изкуство през ХХ век.

„Бъдете горди, че сте българи! Уважавайте се и си помагайте“, бяха кратките послания, които Боян Радев отправи към всички, дошли да се докоснат до произведенията на изкуството.

За изложбата той има и емоционален повод – с нея отбелязва 50-годишнината от втория си златен медал от Олимпийските игри в Мексико през 1968.

„Една колекция, събирана цял живот. Само Боян знае какви усилия, каква настойчивост и какъв характер изисква колекционерството. Казват, че то било страст, но аз мисля, че то е начин на живот. Начинът, по който Боян се вълнува, когато е сред картините от своята колекция, надминава всичко онова, което човек може да си представи“, каза от своя страна директорът на Националната галерия Слава Иванова.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес