Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загрижеността в Европа остава след неясното примирие Тръмп-Юнкер

27 юли 2018, 08:00 часа • 1922 прочитания

Европейските столици приветстваха търговското примирие, обявено от ЕС и САЩ, но съмненията продължават да са налице поради несигурността в осъществимостта му и променящите се настроения на президента Доналд Тръмп.

Тръмп и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обявиха в сряда план за успокояване на търговските спорове, което всъщност показва, че Вашингтон се отказва от заплахата си за наказателни мита за вноса на автомобили от Европа, поне засега.

Не е изненадващо, че Германия приветства решението, като се има предвид, че нейната доминираща в световен план автомобилна индустрия би била първата, която щеше да бъде наказана от протекционистката офанзива на Тръмп.

Франция обаче бързо реагира гневно, а финансовият министър Бруно льо Мер настоя за "разяснения" относно договорените мерки. Критиците на споразумението са убедени, че съществуващите мита за стомана и алуминий ще останат в сила въпреки срещата в Белия дом.

"Добрата бизнес дискусия може да се проведе само на ясна основа и не може да бъде проведена под натиск", каза Льо Мер. Тези коментари се противопоставят много на коментарите от Берлин, където говорителят на канцлера Ангела Меркел приветства "конструктивната" среща.

Холандският премиер Марк Рюте също приветства "положителния резултат от разговора".

Детайлите все още са неясни

Детайлите на сделката във Вашингтон останаха неясни, доколкото в изявлението за резултатите от нея се казва, че трансатлантическите съюзници ще "стартират нова фаза" във взаимоотношенията.

Това ще даде приоритет "да работим заедно за нулеви мита, нулеви нетарифни бариери и нулеви субсидии за неавтомобилни промишлени стоки", се казва в изявление.

Освен това ЕС пое ангажимент да закупи американски соя и природен газ, макар че как ЕС може да изпълни този залог,засега остава неясно.

"Дали Юнкер е поел ангажимент към САЩ относно достъпа до пазара за американска соя? Това би било много тревожно, би било възнаграждаване заради заплахите на Тръмп за митата", каза Рем Кортюг, ръководител за Европа в Световния екип на мозъчния тръст Клингендаел.

Льо Мер посочи това обещание като особено проблематично, като се има предвид дълбоката загриженост за ГМО при производството на соя в САЩ, която не отговаря на нормите на ЕС.

Франция ще настоява селскостопанските стоки "да останат извън обхвата на дискусиите", като се гарантира, че "Европа няма да компрометира своите стандарти", каза той.

"Тези възможни преговори няма да се отнасят до селскостопански стоки, може да имат известно отношение към соята", заяви един служител на ЕС при условие за анонимност, добавяйки, че увеличеният внос вече се е отразил на пазара.

Ангажимент за реформа на СТО

Условието за сделката било, че Тръмп ще се откаже от митата за внос на автомобили. Тръмп вече беше наредил на Министерството на търговията да помисли за облагане на границата с такса до 25% превозните средства от ЕС и все още не е известно дали САЩ ще се откажат от това.

Тръмп също така спечели ангажимент за съвместна работа по реформирането на Световната търговска организация, за да получи отговор на някои от оплакванията си срещу Китай за кражба на американски технологии, поведението на предприятията държавна собственост и свърхкапацитета за производство на стомана на Пекин.

Той отдавна се оплака, че СТО е несправедлива към Съединените щати, въпреки факта, че САЩ спечелиха повечето от споровете срещу Китай и други.

Трансатлантическата търговия между САЩ и ЕС се измерва на около 1 трлн. долара и засилването на напрежението доведе до разговорите в сряда с високи залози.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, който съпровождаше Юнкер, приветства споразумението и каза в Туитър, че "ще работи усилено, за да се придвижи напред тази работа през следващите месеци".

Източник: БГНЕС

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес