Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп за президент: Готов да се препъне на първото стъпало поради най-тривиалната причина

29 април 2023, 21:00 часа • 5477 прочитания

За мнозина, особено в България, Доналд Тръмп си остава фаворит за следващ кандидат на Републиканската партия за президент – въпреки сгъстяващите се облаци на съдебните периперии, в които вече нагази дълбоко: Бивша журналистка твърди в съда, че Тръмп я изнасилил в магазин за бельо

Основен опонент на Тръмп е Рон Де Сантис и той има едно голямо предимство, което със сигурност на мнозина в България звучи абсурдно – парите. Анализ на американското издание Politico обаче е категоричен – още преди официално да отвори сметка за набиране на дарения за кампанията, губернаторът на Флорида може да разчита на 110 млн. долара. Това е без да броим останалите пари от надпреварата за губернаторското място, които са в размер на 80 млн. долара и може да бъдат прехвърлени за президентската кампания, макар че опонентите сигурно ще избухнат с критики. По този въпрос сигурно тепърва ще има развитие, както и пречки, но те вероятно няма да са непреодолими. За сравнение, Тръмп е далеч назад относно парите - с 55 млн. долара от MAGA и още 18 млн. долара, набрани благодарение на вече започналата му кампания – също внушителна сума, но не и спрямо възможностите на Де Сантис.

Което е дори по-важно, Де Сантис има възможност да използва това, че е губернатор на Флорида и всички предимства на поста. Например – посещението му в Япония, Южна Корея, Израел и Великобритания, което го вкарва в светлината на прожекторите, дойде по линията на службата му.

"Ако Де Сантис влезе в надпреварата, ще има много силен момент на инициатива и парите ще потекат – големите донори и големите акули в кампаниите се надяват точно на това", коментира Рой Бейли, един от работилите по набирането на средства за успешната президентска кампания на Доналд Тръмп през 2016 година.

Бейли е прав – Роб Бигълоу, една от големите акули с недвижими имоти в САЩ, обяви наскоро, че е дарил 10 млн. долара на ДеСантис. Милиардерът Джеф Яс, който е един от първите инвеститори в TikTok, дари 2,6 млрд. долара. И двамата преведоха парите по сметката, която ДеСантис откри в битката си за губернаторското място във Флорида, като Яс даде своя дял чак три месеца след преизбирането на Де Сантис – ясен знак какво очаква и как парите ще потекат към губернатора на Флорида.

Разбира се, макар парите да са важни, те не са задължително и единствено условие да спечелиш кампанията за президент на САЩ. Примери в това отношение има – Джеб Буш, също губернатор на Флорида, имаше 100 млн. долара на разположение през 2006 година, обаче не спечели дори един щат в надпреварата за кандидат на републиканците. Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг похарчи 1 млрд. долара през 2020 година, обаче отпадна от надпреварата след само 3 месеца, защото единствено Американска Самоа му гласува доверие.

Надпреварата за следващ президент на САЩ тепърва ще набира скорост - а кой ще победи накрая, ще е ясно в края на 2024 година.

Официално: Байдън ще се кандидатира за втори мандат през 2024 г.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес