Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свърши се с Брекзит - ето как се разделят ЕС и Великобритания

25 декември 2020, 12:51 часа • 10991 прочитания

Великобритания и Европейският съюз успяха да сключат търговско споразумение, с което де факто финализираха Брекзит (Brexit) точно преди Коледа, пише БГНЕС по материал на АФП.

Когато Обединеното кралство напусне единния пазар на ЕС през Нова година, няма да се сблъска с мита за търговията през Ламанша, въпреки че прекъсна половин век тясно партньорство.

"Върнахме си контрола над нашите закони и съдбата си. Върнахме си контрола над всякакви подробности на нашия регламент по начин, който е пълен и без ограничения", заяви британският премиер Борис Джонсън.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен беше по-премерена в оценката си. "В края на успешно приключване на преговори обикновено изпитвам радост. Но днес изпитвам само тихо удовлетворение и, честно казано, облекчение", каза тя, цитирайки английския драматург Уилям Шекспир: "Раздялата е толкова сладка скръб."

Тя също така предупреди, че, защитен от сделката от нелоялна британска конкуренция, "Единният пазар ще бъде справедлив и ще остане такъв". И призова 440-те милиона европейци, останали в 27-членния съюз, да оставят зад гърба си драмата от четирите години след референдума за британския Брекзит и да се обърнат към бъдещето.

"Казвам, че е време да оставим Брекзит зад нас. Бъдещето ни е направено в Европа", каза тя.

Великобритания официално напусна ЕС през януари след посветен на развода референдум през 2016 г. - първата страна, която се отдели от политическия и икономическия проект, роден, когато континентът се възстанови след Втората световна война. Но Лондон остава обвързан с правилата на ЕС по време на преходен период, който продължава до полунощ на 31 декември, когато Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз на блока.

Солидни основи

Окончателното споразумение от 2000 страници беше задържано от спора в последния момент за риболова, тъй като Брюксел и Лондон се пазариха за достъпа на рибарите от ЕС до водите на Великобритания от началото на 2021 година. Фон дер Лайен заяви, че въпреки че Обединеното кралство ще се превърне в "трета държава", ще бъде доверен партньор. Джонсън - който се включи във властта, обещавайки да "направи Брекзит" - настоя, че това е "добра сделка за цяла Европа, както и за нашите приятели и партньори".

Лидерите по континента бързо обявиха споразумението от "малко преди полунощ", което премахва заплахата "развод с шутове", ако Великобритания напуснеше ЕС след 47 години споделена история без последващи правила.

Ирландският премиер Майкъл Мартин - чиято държава-членка на ЕС би била силно засегната от липса на сделка - заяви, че споразумението е "възможно най-малко лошата версия на Брекзит".

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е "уверена", че сделката е "добър резултат", а френския президент Еманюел Макрон - често представян като „торбалан“ от британските таблоиди - каза, че "единството и твърдостта на Европа се отплащат".

Ратифициране от държавите от ЕС

След обявяването на политическото споразумение комисията на Фон дер Лайен ще изпрати текста на останалите 27 европейски държави-членки. Техните посланици ще се срещнат в петък, на Коледа, и се очаква да отнеме два или три дни, за да анализират споразумението и да решат дали да одобрят временното му прилагане.

Парламентът на Обединеното кралство също ще трябва да прекъсне ваканциите си в края на годината, за да гласува сделката на 30 декември, а с опозицията, подкрепяща нейното изпълнение, това би трябвало да не срещне проблеми.

Но тъй като Великобритания е извън единния пазар и митническото пространство на ЕС, търговци, действащи от двете страни на Ламанша, все още ще бъдат изправени пред купчина нови регулации и закъснения, като анализаторите очакват и двете икономики да понесат щети. Въпреки това заплахата от връщане към мита ще бъде премахната и отношенията между бившите партньори ще останат на по-сигурна основа.

Това ще се разглежда като победа от Джонсън, както и като успех за Фон дер Лайен и нейния главен преговарящ Мишел Барние, които водиха почти 10 месеца интензивни преговори с британеца Дейвид Фрост.

Брюксел настояваше, че единственият начин да се запази сухопътната граница между Ирландия и Обединеното кралство е да се запази Северна Ирландия, британска провинция, в рамките на европейския митнически съюз. И страните-членки се противопоставиха на отказа от достъп до богатите британски риболовни води - защото доста държави поддържат риболовни флоти, например във Франция, Белгия, Дания, Ирландия и Холандия.

Въпросът за рибата се появи като последният препъни камък тази седмица, когато Лондон настоя за намаляване на дела на риболовния флот на ЕС от приблизително 650 милиона евро годишен извоз с повече от 30 процента, с промени, поетапни за повече от 3 години. ЕС настояваше за 25 процента в продължение на поне 6 години. В крайна сметка окончателното споразумение стъпи на числото на ЕС, но съкрати продължителността на преходния период на пет години и половина, каза представител на ЕС. След това време достъпът до риболовните зони на Великобритания ще се договаря ежегодно.

"Макар и в последния момент, ЕС винаги намира правилните решения. Ще има споразумение. И ще продължим да работим с Великобритания. Поздравявам и Урсула фон дер Лайен и Мишел Барние, моя приятел Борис Джонсън, който направи необходимото да имаме споразумение. Хубав ден за Европа като цяло", коментира премиерът Бойко Борисов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес