Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шрьодер: Удължаването на антируските санкции е абсурдно

15 януари 2016, 09:28 часа • 4360 прочитания

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер в интервю за Handelsblatt нарече абсурдно удължаването на антируските санкции независимо от значителните успехи в урегулирането на конфликта в Украйна, пише РИА Новости.

"Вината на федералното правителство също е в това, че независимо от осезаемия прогрес в реализацията на Минските споразумения, санкциите не само не бяха снети, но бяха удължени. Това е абсурд", казва политикът.

Шрьодер отбелязал също, че Западът е извършил голяма грешка, опитвайки се да реши сирийския конфликт с преговори за свалянето на Асад.

Причина за влошаването на отношенията между Русия и Запада стана ситуацията в Украйна. Първите санкции на ЕС и САЩ бяха насочени срещу отделни физически лица и компании, но в момента те се отнасят до цели сектори на руската икономика.

Като ответни мерки Русия ограничи импорта на продоволствени стоки от държави на ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

Решението за удължаването на санкциите срещу Русия за още половин година беше взето от Съвета на ЕС през декември. Действието на така наречените ограничителни мерки изтичаше на 31 януари 2016 година, но според заявлението на Съвета на Европа те бяха удължени във връзка с неизпълнението на условията на Минските споразумения за урегулиране на конфликта в Украйна до 31 декември 2015 година. Освен това Евросъюзът обеща да следи изпълнението на споразуменията.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес