Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Само да няма война" - думите, които Путин каза и забрави

25 февруари 2022, 18:10 часа • 17821 прочитания

В нощта на 24 февруари руски войски нахлуха в Украйна. Руските официални лица продължават да наричат случващото се "специална военна операция". Самият руски президент нееднократно се е изказвал срещу войната през 22-те години на своето управление. Ето някои от най-запомнящите му се цитати, събрани от Медуза.ио.

"Мирът е преди всичко стабилност на икономиката и благополучието на хората.", 2000 г.

"Само да няма война", 2001 година

"Ако допуснем юмручното право, нито една страна в света няма да се чувства в безопасност.", 2003 година - от изявление на съвещание с правителството относно ситуацията в Ирак: "Тази военна акция не може да бъде оправдана с нищо: нито с обвинението към Ирак в подкрепа на международния тероризъм - информация от този род никога не е имало и няма, нито с желанието да се смени политическият режим, което пряко противоречи на международното право и трябва да се определя само от гражданите на държавата... Военната акция срещу Ирак е голяма политическа грешка. Вече говорих за хуманитарната страна на нещата. Не по-малка загриженост предизвиква и заплахата от разрушаване на създалата се система на международна безопасност. Ако допуснем международното право да бъде заместено от юмручното, според което силният е винаги прав и има право на всичко и не е ограничен при избора си на средства за постигане на целите си, тогава под въпрос ще е един от основните принципи на международното право - принципът на неприкосновеността на суверенитета на държавите. И тогава никой, нито една страна в света няма да се чувства в безопасност..."

"Война без пряка санкция на ООН покопава основите на света", 2007 година из интервю за Ал Джазира. "Ние винаги сме срещу решаването на каквито и да било проблеми в международните дела по военен път, още повече без пряка санкция от Съвета по сигурност на ООН, защото това подкопава международно-правните основи на всеобщия свят."

"Политиката трябва да се основава на общи морални и правни принципи", 2009 година. 

"Ние никога няма да се стремим към конфронтация, нито на Изток, нито на Запад", 2014 година след референдум в Крим на 16 март. "Ние искаме на земята на Украйна да настъпят мир и съгласие и заедно с другите страни сме готови да окажем съдействие и подкрепа. Но само самите граждани на Украйна са в състояние да въведат ред в собствената си къща... Самите ние никога няма да се стремим към конфронтация с партньорите ни, нито на Изток, нито на Запад. Напротив, ще направим всичко необходимо, за да изградим цивилизовани добросъседски отношения, както трябва да бъде в съвременния свят."

"Длъжни сме да предадем на потомците стабилност и мир на планетата", 2017, из речта за деня на Победата на Червения площад. "Ние винаги ще сме на страната на силите на мира, с тези, които избират пътя на равноправното партньорство, който отрича войните, които са срещу самата същина на живота и природа на човека. Длъжни сме да предадем на потомците стабилност и мир на планетата."

"Световната война може да стане край за всичко живо. Това разбиране трябва да ни сдържа." 2018 година, по време на живо включване в отговор на въпрос за възможността за Трета световна война.

"Задача на световните лидери е да не се допусне повторение на събитията от Втората световна война", 2020 г., по време на среща с ученици. 

"Наша отговорност е пред миналото и бъдещето да направим всичко, за да не допуснем повторението на страшни трагедии", 2020 г. 

"Няма прошка и оправдание за онези, които отново замислят агресивни планове", 2021 г., из речта на парада на победата на Червения площад на 9 май. "Войната донесе толкова непоносими изпитания, мъка и сълзи, че е невъзможно да се забрави. И няма прошка и оправдание за онези, които отново замислят агресивни планове."

"Съседите ни сякаш се чувстват в опасност. Не е много ясно - на какво основание", 2022 г., изказване на пресконференция след срещата с френския президент на 8 февруари (16 дни преди нападението над Украйна).

Владимир Путин призова за преврат в Украйна (ВИДЕО)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес